Домовина папе Фрање, Аргентина, суочена је са компликованом недељом обрачуна са скандалом о сексуалном злостављању деце у римокатоличкој цркви.


Судије би требало да донесу данас пресуде у случају два свештеника која се суочавају са могућима казнама затвора до 50 година због наводног сексуалног злостављања глуве деце једној у католичкој школи.


У међувремену, један бискуп који је некада, како се наводи, био близак садашњем папи, најавио је да ће се у уторак вратити у земљу како би одговорио на оптужбе тужиоца о сексуалном злостављању.


Оба случаја поставила су питање колико брзо је папа Фрања реаговао на оптужбе и жалбе, преноси АП.


Веће са три судије у северозападној провинцији Мендоза требало је да одлучи о оптужбама против Италијана Николе Корадија (83) и Аргентинца Хорација Корбача (59), који су радили у Институту Антонио Проволо за глуву и наглуву децу, а који су ухапшени 2016. године.


Двојица мушкараца, заједно са вртларом Армандом Гомезом, оптужени су за 25 дела тешког сексуалног злостављања и поткупљивања десет малолетника, између 2004. и 2016. године.


Наводи су шокирали Аргентинце - као и откриће да је Коради раније оптужен за слична кривична дела на Институту Антонио Проволо у Италији, али да никада није оптужен.


Ватикан је за Корадија знао бар од 2009. године, када су италијански ученици јавно иступили са причама о злостављању, после чега је спроведена истрага и санкционисана су четири оптужена свештеника, али не и Коради.


Тужиоци траже 45-годишње казне за сваког од двојице свештеника у случају Института Проволо и 22 године за вртлара.


Оптужени, који су се изјаснили о невиности, рекли су да су приче ученика неистините и затражили да суђење буде поништено.


Бивши ученици, младицћи и девојке, сведочили су да су их свештеници додиривали и понекад силовали у својим спаваоницама и школским купатилима.


Прочитајте још: Свештеник кришом улазио у спаваонице деце и злостављао их: Црква га опет послала да "брине" о њима (ВИДЕО)


Прошле године Хорге Бордон, којије био запослен у сада већ затвореној школи, признао је кривицу и осуђен је на десет година затвора.


Ватикан је 2017. године послао два аргентинска свештеника да истраже шта се догодило у Мендози, а како наводи АП они су потврдили са ду "ужасне оптужбе више него веродостојне".