Британци мрзе носаче авиона и предају их Американцима: Смањују бројно стање на 65.000 војника

NovostiOnline

24. 11. 2019. у 18:31

Британци мрзе носаче авиона и предају их Американцима: Смањују бројно стање на 65.000 војника

Фото Twitter@DefenceHQ

Руководство Министарства одбране Велике Британије разматра могућност смањења бројности своје војске
Руководство Министарства одбране Велике Британије разматра могућност смањења бројности своје војске, пише „Сандеј тајмс“. Према подацима листа, један од нових носача авиона би могао бити изнајмљен Американцима.

Данас би требало да буде објављен манифест Конзервативне партије. Према подацима листа, у њему ће се власти одрећи обавеза бивше премијерке Велике Британије Терезе Меј, која је обећала да ће подржати оружане снаге у њеном постојећем облику. Конзервативци су обећали да бројност британске војске неће пасти испод 82.000 људи. Сада она броји 73.000 војника, наводи се у тексту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОВО СУ УКЛОЊЕНЕ СЦЕНЕ: Историјског слетања Ф-35 на британски носач авиона (ВИДЕО)

За одбрану је издвојено више од 2 одсто БДП-а, а затим ће повећати ову суму у зависности од инфлације. Ипак, према речима извора, руководиоци оружаних снага тренутно разматрају промене у британској војсци и смањење њене бројности до 60-65.000 људи. У том случају, она ће постати „најмања у последњем веку“, примећује „Сандеј тајмс“.

Коментаришући уступање једног од носача авиона, извор је појаснио да у британској војсци не воле много носаче авиона, али да их САД траже.

„Војска мрзи носаче авиона, које су увек гледали као беле слонове (енглески израз за ствари које је човек присиљен да задржи, без веће користи), али Американци их воле. Они су напредни, пошто је за њих потребна мања посада“, објаснио је саговорник листа.

Тренутно британска војска поседује два носача авиона — „Принц од Велса“ и „Краљица Елизабета“. Укупна вредност бродова износи 6,2 милијарде фунти.


rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

MALI PERICA

25.11.2019. 02:51

pa . . proslo vreme osvajanja i zastite svojih kolonija. . gotovo je sa tim.

Saša

25.11.2019. 10:49

Mislim pre vezano za Bregzit. Ove igračke koštaju, a na prognozirani gubitak od 900 milijardi funti ne vidim kako bi i te mastodonte još izdržavali, sem ako im ne prikače ogromna vesla, a na avione propeler sa lastišom...

Oskudacija!!!

26.11.2019. 17:22

Sk su pare skupe,sk je oskudacija! Bilo bi lijepo kada bi rekli mi nemamo pare za ove igracke ali kada su Englezi bili iskreni.