ГРУПА службеника војне обавештајне службе Аустрије упозорава на ситуацију у тој установи, наводећи да се у тој институцији успоставља десничарска мрежа.
Припадници војне службе тврде да су изложени мобингу, да се спроводи илегално надзирање запослених, спроводе се недозвољене истраге и указују на обавештајне операције које су биле неуспешне.

Један део оптужби усмерен је на истрагу против десничара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Политичар завезао пса за ауто и вукао га путем: Животиња имала потпуно згуљене шапе и многе ране по телу (ВИДЕО)

Војна обавештајна служба има задатак да штити војску Аустрије, односно пази да неонацисти или исламисти не буду обучени да рукују оружјем, или се инфилтрирају у оружане снаге.

У Немачкој, на пример, тамошња служба истраживала је информације о десничарско-екстремним војницима и полицајцима који се умрежавају преко друштвених мрежа и имају своје листе непријатеља.

На то је и аустријска војна служба интензивирала своју истрагу и притом се сконцентрисала пре свега на покрајину Штајерску.

Обавештајна служба страхује да у редовима такозваних "одбрамбено-политичких удружења", постоје десничари.

Тако је удружење војних падобранаца "Остарихи" било предмет истраге и немачких власти, пошто су најмање две особе биле део сумњивих чет-група, а и учествовали су на десничарском маршу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пирати траже велику суму новца како би ослободили отете поморце: Нови детаљи отмице у Африци

Удружење је те оптужбе негирало, а његов председник Јозеф Паул Пунтигам, који је бригадир у аустријској војсци, заједно са председником Слободарске партије (ФПО) у Штајерској Мариом Кунасеком је 2015. представио концепт заштите границе.
Када је Кунасек постао министар одбране, то удружење постало је релевантно и добило је могућност да користи војну инфраструктуру, што је иритирало војне обавештајце.