СПЕЦИЈАЛНИ ИЗВЕШТАЧ "НОВОСТИ"

КАДА су два легендарна кафића на Тргу Светог Марка у Венецији, "Флоријан" и "Гран кафе Квадри", затворена, онда је ситуација заиста драматична. А све оно што се протеклих дана догађало у граду на 117 малих острва у мочварној лагуни, било је толико алармантно да су многи тврдили да је реч о Атлантиди и спомињали чувену новелу Томаса Мана која у овом случају није гласила "Смрт у Венецији" већ "смрт Венеције".
"Где ћете у ципелама, па тамо је све још увек у води", упозорио нас је пре два дана продавац сувенира Франко на Пјаци Рома, одакле се, иначе, сливају реке туриста према центру Венеције. Овог пута није било готово никога.

"Морате да имате чизме!"

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Олујно невреме на северу Грчке: На шест острва проглашено ванредно стање, погођена омиљена летовалишта српских туриста (ВИДЕО)

И заиста, уске уличице и многи мостови који воде до Ријалта указују на то да је све у кошмару, да се чисте последице катастрофалне поплаве када је ниво воде био 187 сантиметара виши од нормалног водостаја. Позната венецијанска алта, како овде називају "високу воду" однела је и два живота. Ако је за утеху, овогодишње подизање нивоа воде у граду је било нешто мање од оног из 1966. године када је износило 194 сантиметра. По метеоролозима најгоре је прошло, али последице су трајно остале. Оштећени су и подни мозаици и стубови у Цркви Светог Марка, неки толико да само замена долази у обзир. Базилика је поплављена шести пут у 1.200 година, а овај је пут крипта била потпуно под водом.

"Као и мозаици који приказују паунове и цвеће, ремек-дела, и ту ћемо нешто моћи да спасемо. Али стубови у цркви су тешко оштећени, а тек за неколико месеци када се све осуши знаћемо шта треба даље урадити", каже Пјерпаоло Цампострини, настојник цркве.
Становници Венеције са којима смо разговарали су шокрирани, али и крајње љути на све који годинама нису реализовали прескупи пројект препрека које би требало да спрече улазак воде у лагуну. Сада се размишља и о конструкцији посебне препреке око Цркве Светог Марка, која ће тешко преживети будуће сличне катастрофе.


AP Photo Luca Bruno
"Када се све ово види, само се може плакати", кажу нам становници Венеције који упозоравају да је корупција крива што бране нису готове на време и што је пројект поскупео за више милијарди евра од планиране цене.

Када плима достигне 150 сантиметара, већ је аларм да Венецији може нешто да се догоди и чује се злокобни звук трубе који упозорава на опасност, али ово што се сада догодило нико, заиста, није очекивао. У град се са свих страна сливала бујица, таласи су рушили све пред собом, палате су биле под водом.

"Користе нашу несрећу за сопствену забаву", гунђају још и данас.

Хотелска предворја су уништена, луксузне продавнице личе на бувљаке препуне смећа, приземља палата указују колико је високо дошла вода. Потонули су и бродови који превозе становнике каналима, преврнута су стајалишта на којима су плакати за Бијенала. Грађани се самоорганизују, бацају све што је вода донела, поправљају што се поправити може. Неки делови града изгледају још увек апокалиптично, а о страшној алти сви стално говоре. Свако има другу процену висине штете када се спомињу последице, неки кажу да ће на крају достићи и шест милијарди евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Најчуванија тајна Калифорније: Скривено у шуми, али високо изнад ње

Безброј је теорија што се заправо догодило, од оне да су стална копања како би могли пловити велики бродови крива за драматичне поплаве, до оне коју заступа градоначелник Луиђи Брунаро који каже да је реч о климатским променама чије последице сада осећа и Венеција.

Луксузни хотели о којима се у сезони може само сањати, од "Бауера" до "Грити паласа" из дана у дан смањују цене, док се добри хотели већ могу резервисати за педесетак евра за ноћ.

"Али неће то дуго да траје, ионако мало ко ће да долази у новембру и децембру у Венецију. За карневал ће цене већ бити нормалне", каже нам Антонио који се већ данима одмара од гондолијерског посла.

"Ко би се у оваквим условима возио гондолом, па и када нудим вожњу за десет евра".
Нестаје ли Венеција, питање је које се све чешће чује. Ионако су научници доказали да сваке године град у просеку тоне до два милиметра. Када се узму у обзир песимистичка предвиђања стручњака из Националног истраживалачког центра у Венецији да би се овакве катастрофе могле стално догађати, а да 78 брана које се граде могу наштетити еколошком здрављу у лагуни, забуна је још већа.

"Можда ће бране, када почну кише, морати да се затварају свакога дана, да Венеција не доживи овакву поплаву", каже Емануел Роти, професор историје и староседилац Венеције, енергично одбијајући да га сликамо.

"Не волимо то сада, када проживљавамо агонију. Сликајте последице које су настале небригом неодговорних људи којима није важно шта ће бити са овим бисером", каже нам, уверен да године које следе доносе промене и да Венеција какву сада знамо проживљава последње дане.

УПРОПАШЋЕНО 80 ОСТО ГРАДА

У ГРАДУ који има 50.000 становника, али га сваке године посети 20 милиона људи, још дуго ће бити потребно да се живот врати у нормалу. Осамдесет одсто Венеције било је под водом и до карневалских дана биће потребно и много посла и много евра да се санирају штете и забораве дани који су претили најлепшем европском граду којег је управо Томас Ман назвао најневероватнијим од свих градова.