Двојица Британаца који нису пријавили пронађено англосаксонско благо вредно око три милона фунти (око 3,6 милиона евра) и старо више од хиљаду година осуђена су данас на појединачне казне од 10 и осам и по година затвора.


Лејтон Дејвис (51) и Џорџ Пауел (38) открили су у централној Енглеској велико благо, укљуцујући кованице за које се верује да потичу из времена владавине краља Алфреда Великог, јавља Ројтерс.


Према британском закону, таква открића морају се пријавити власнику земљилшта и локалним властима.


Дејвис и Пауле су, међутим, одлучили да благо задрже за себе и почели су да пуштају кованице на тржиште, речено је на суду у Воркестеру.


Пауел је осуђен на 10 година затвора, а Дејвис на осам и по година затвора.


"Кованице које су Дејвис и Пауел пронашли старе су више од 1.100 година и на њима су угравирани Алфред и Сеолвулф из саксонско-викиншког раздобља", рекао је тужилац Лесли Милнер.


Додао је да то откриће има огромну историјску вредност и да је морало да буде пријављено властима, али да су га двојица мушкараца себично скривала зарад сопствене користи.


Прочитајте још: Откривено благо Западне Мораве: Чак 20 нових локалитета крије мистерије од праисторије до средњег века (ФОТО)


Британски медији наводе да су двојица мушкараца ухапшена након што су међу антикварима почеле да круже гласине о томе да поседују изузетно вредно благо и да га продају.


Краљ Алфред је владао јужним подручјем Весекса од 871. до 899. док је Сеолвулф Други у време Викинга био последњи краљ независне Мерсије, северно од Весекса, од 874. до 879. године.