Ваздушним надзором Црног мора, под називом "Лет са делфинима", првим у последњих 40 година, установљено је смањење броја делфина у групама и значајно повећање количине смећа, саопштио је данас Међународни еколошки фонд Чиста мора.


"Према првим резултатима ваздушног надзора, спроведеног у септембру изнад већег дела Црног мора крај обала Кавказа, од Керчког мореуза до Адлера, број делфина у посматраним групама се значајно смањио са неколико стотина до највише 37 животиња у групи. Истовремено, количина морског отпада је порасла", наводи се у саопштењу.


Заменик генералног директора организације Ана Суботина рекла је за Тасс да је главни узрок смањења броја делфина миграција извора хране, јер су се многе врсте рибе, главне ставке у исхрани делфина, преселиле у друге делове Црног мора.


Она је најавила да ће бити спроведено посебно свеобухватно истраживање како би за то били утврђени разлози и додала да је руско Министарство природних ресурса и екологије пристало да подржи пројекат.


"Русија се први пут придружила пројекту две европске организације. Пројектом ће бити утврђен програм за посматрање Црног мора, проучаваће све врсте морске популације - различите врсте риба и сисара, као и стање воде и морског дна. Тек после тога биће могуће да се одлучи које мере треба предузети", рекла је Суботина.


Прочитајте још: Преко 1.000 оскаћених лешева делфина на обалама Француске (ФОТО)


Истраживачка експедиција "Лет са делфинима"идентификовала је пораст колочине смећа, како индивидуалних објеката, као што су конопци, бове, рибарске мреже и пластични објекти, тако и око 200 острва од смећа.


"На срећу, нема џиновских острва смећа као што су она у тихомокеану, али треба размислитио овоме јер је уклањање смећа на отвореном мору скуп процес", каже генерални директор Чистих мора Василиј Богословски.