ПЕКИНГ захтева од америчког председника Доналда Трампа да стави вето на закон којим се подржавају људска права у Хонгконгу, који је усвојио Сенат САД. У крвавом сукобу између грађана Хонгконга и кинеске матице, Вашингтон овим законом пружа подршку демонстрантима против Пекинга. Кина је поновила да ће, уколико закон ступи на снагу, "предузети снажне контрамере".


Предлог овог закона претходно је прошао у другом, Представничком дому Конгреса, па сада предстоји усаглашавање и прослеђивање Трампу на потпис. Бела кућа је раније наговестила да ће Трамп парафирати документ. Закон предвиђа да САД сваке године потврђују висок степен аутономије Хонгконга који ће оправдати његов посебан трговински статус. Прописује и санкције кинеским и хонгконшким званичницима, ако би сузбијали слободе на тој територији.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг оцењује да "хонгконшки закон о људским правима и демократији подрива интересе Кине, као и интересе САД у тој полуаутономној територији".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САД и Кина прекидају трговински рат?


- Тражили смо од САД да схвати ситуацију и заустави своје погрешно понашање пре него што буде прекасно, спречи овај законски акт да постане закон и одмах обустави мешање у унутрашње ствари Хонгконга и Кине - рекао је Генг на конференцији за новинаре.

У међувремену, мала група демонстраната и у четвртак је била забарикадирана у кампусу хонгконшког Политехничког универзитета. Не зна се колико их је тачно, али су најмање 23 демонстранта у четвртак напустили кампус и предалисе полицији.