Амерички лист „Нешенел интерест“ дао је високу оцену новој верзији руске аутоматске пушке крупног калибра АШ-12, рекавши да је „страх и трепет на бојном пољу“.

Аутор чланка објашњава да је аутомат направљен за специјалне снаге Федералне службе безбедности Русије и да је предвиђен за прилике када домет није толико важан.

Муниција крупног калибра 12,7×55 милиметара СЦ-130 пружа могућност оружју да одмах неутралише мету. То омогућава изузетну флексибилност приликом решавања тактичних задатака на кратким и ултракратким дистанцама.

Намењен је за ситуације када би употреба неког другог оружја већег калибра (сачмарице нпр.) могло да изазове колатералне жртве међу посматрачима или таоцима. Односно када је неопходно "једним метком" зауставити противника, а не угрозити друге особе, збо чега има релативно малу пробојну моћ.

Лист је такође скренуо пажњу и на три врсте муниције (у зависности од тежине зрна које се креће од 7 до 33 грама) које оружје користи. То, према мишљењу аутора, указује на тактичну свестраност оружја.

АШ-12 је израдио Централни конструкторски истраживачки биро за спортско и ловачко оружје по налогу ФСБ Русије. Аутоматска пушка је уврштена у састав наоружања специјалних снага ФСБ-а 2011. године.


rs.sputniknews.com