Фијат Крајслер (ФЦА) је саопштио данас да преговори о удруживању снага са Пежо-Ситроеном, чиме би настала група вредна 50 милијарди долара, добро напредују, упркос томе што је Џенерал Моторс (ГМ) касно синоћ објавио да је тужио ФЦА за наношење "знатне штете".

Џенерал Моторс је, наиме, поднео тужбу у Сједињеним Државама протв ФЦА, тврдећи да је та компанија током више година подмићивала званичнике синдиката "Удружени радници ауто-индустрије" (УАВ) како би корумпирала преговарацки процес и стекла конкурентску предност, што је ГМ наводно коштало милијарде долара, преноси Ројтерс.

"Преговори напредују несметано", изјавио је данас портпарол ФЦА о разговорима са Пежо-Синтроеном о формирању групе која би била четврти по величини произвођач аутомобила на свету.

Акције ФЦА су јутрос у 8:40 часова по ГМТ пале за 3,4 процента, док су деонице ПСА опале за 1,4 одсто.

Упитан да ли би ова тужба могла да доведе до преиспитивања предложеног споразума о спајању двеју компанија, један извор близак ФЦА је кратко одговорио: "Не", наводи британска агенција.

"Запањенила нас је ова тужба, како садржајем тако и тајмингом. Можемо само да претпоставимо да има за циљ да поремети наше предложено спајање са ПСА“, навео је главни извршни директор ФЦА Мајк Менли у писму запосленима.

ФЦА ће се жестоко бранити од ове "безразложне" тужбе, наводи се у писму у које је Ројтерс имао увид.

"Овај чин нас неће успорити. Наставимо са подизањем пословних перформанси пошто наше конкуренте то очигледно секира", поручио је Менли.

Из француске групе ПСА су одбили да коментаришу тужбу ГМ-а и њен потенцијални утицај на преговоре о спајању, напомиње британска агенција.