Слободарска партија Аустрије, одбор из Беча, складиштио је, у једној кући на истоку покрајине Тирол, непознате количине златних полуга, тврди бечки недељник "Профил".

Странка је потврдила да је у трезорима "Слободарског образовног института Санкт Јакоб" држала злато, а о броју полуга и вредности ништа није речено, јер се, како је наведено, ради о имовини ФПО.

Иначе "Образовни институт" је организација која припада бечком одбору ФПО, у којем иначе одржавају семинаре, састанке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Штрахеу прети искључење из ФПО ако прихвати мандат у ЕП

Занимљиво је да су одавно кружиле гласине да је доскорашњи лидер ФПО, који је морао поднети оставку услед корупционашке афере, Хајнц Кристијан Штрахе, ово место сматрао као место за повлачење у случају грађанског рата или већих елементарних непогода.

Тужилаштво за борбу против корупције и привредног криминала је у тој кући, већ средином августа, спровело претрагу.

Том приликом су наишли на трезоре, које истражни органи нису могли да отворе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: AUSTRIJSKI SLOBODARI UZ SRBE: Zamenik gradonačelnika Beča kritikuje Sebastijana Kurca zbog čestitke zalaganju za nezavisno Kosovo

Само четири особе су имале приступ тим трезорима, наведено је из ФПО Беч, а међу њима је заменик градоначелника Беча и шеф ФПО у Бечу Доминик Неп.

У трезорима, који су потом отворени у присуству Непа, налазила се пломбирана метална кутија.

Кључ од те кутије налазио се код, у међувремену, преминулог нотара.

У документу нотара, који је странка предала истражним органима, наведено је да су садржај кутује златне полуге.

Истражни органи одустали су од отварања металне кутије на лицу места, након што је Неп обећао да ће садржај превести у Беч.

"Злато је у кризним временима најбоља инвестиција. Посебно у несигурном добу злато обећава стабилност и безбедност. Свако ко је разуман редовно прави залиге, а то чини и странка", рекао је покрајински генерални секретар ФПО Михаел Штумпф.