СРПСКИ студенти који су се нашли у средишту сукоба између полиције и демонстраната у нередима у Хонгконгу успешно су евакуисани и вратили су се у Србију. Ипак, тај њихов боравак од разбуктавања нереда на улицама Хонгконга и у оквиру студентског кампуса до повратка, не би прошао тако како јесте да им се у невољи није нашао професор на катедри за медије и комуникације на City University др Марко Шкорић, наше горе лист.

Прочитајте још: Прва изјава по повратку из Хонг Конга: Анђела (20) открива каква је ситуација после насиља на протестима

Професор Шкорић није желео да придаје значаја томе колико је нашим студентима била од помоћи његова присутност у моменту када се нађу у тако озбиљној ситуацији у страној земљи. Ипак, за "Новости" је кратко прокоментарисао тамошња дешавања.

- Ситуација у Хонгконгу је доста напета, са тенденцијом погоршања - објашњава проф. др Шкорић. - Ипак, српски држављани са којимa сам у контакту нису угрожени, тако да засада не треба бринути. Наши студенти су сви били добро док су били овде и понашали су се врло зрело и одговорно.

Прочитајте још: Авион са српским студентима из Хонг Конга слетео у Београд: Родитељи коначно загрлили своју децу после драме на протестима (ФОТО/ВИДЕО)

Речи хвале за професора Шкорића, има и студенткиња програмирања на City University Анђела Башић из Београда (20), која је у понедељак допутовала у Србију:

- Професор Шкорић, као и професор Александар Ђорђевић су дивни људи, који су нас срдачно дочекали и прошле године када смо тек стигли у Хонгконг - препричава Башићева за "Новости". - Организовали су са нама Први мај, Ускрс, а у овој ситуацији су само потврдили какви су људи.Иако је наша саговорница била смештена код другарице по исељењу из студентског дома, како су јој препричале колеге, професор Шкорић потрудио се да наше студенте угости и измести из центра опасних дешавања.

- Није могао све да смести код себе, јер нас има много, али се потрудио да барем већину преко дана угости - наводи Башићева. - Правили су роштиљ, учинио је све да буду ван опасности.

Како нам је на аеродрому испричао један од родитеља, професор Шкорић нашао им се тамо и окупљао их на једном месту, како би изашли из попришта насиља и сукоба.

- То је за нас родитеље била олакшавајућа околност, јер је уз њих све време био професор из наших крајева. Он их је склонио на сигурно - рекла је Драгана Стојановић, мајка студента Михаила.


О драматичности ситуације из које су српски студенти успели да се извуку, Башићева говори као о историјском моменту за Хонгконг.

- Ситуација у Хонгконгу је историјски моменат за тај град, а иако нисмо били директно укључени, за нас као странце, и некога коме њихова држава даје стипендије, најбоље је било да се изместимо одатле - наводи Башићева.

По повратку у Србију, студенти су изразили жељу да се врате у Хонгконг када се ситуација нормализује. Како су нам рекли, у плану је да се факултет врати у редовно стање до почетка следећег семестра, средином јануара.

- Као што је за три дана све букнуло, а да факултет, од модерног и невероватно уређеног, буде у потпуности демолиран, исто толико брзо може да се врати у првобитно стање - каже нам сведок хонгконшких дешавања Анђела Башић.

СТРУЧЊАК

ПРОФЕСОР др Марко Шкорић је ванредни професор на катедри за медије и комуникологију City University. Био је професор асистент на одељењу за комуникације и информатику на Универзитету у Сингапуру. Дипломирао је на колеџу у Лондону, а докторирао је комуникологију на Универзитету Мичиген.