Број страдалих у операцији боливијских безбедносних снага на деблокади рафинерије од присталица доскорашњег председника Ева Моралеса повећан је на шест, саопштиле су данас власти.

Канцеларија јавног браниоца објавила је број страдалих данас, дан пошто је дошло до насиља у граду Ел Алто, близу главног града Ла Паза.

Прочитајте још: Боливија: Акција код постојења за гориво, страдала једна особа

Полицајци и војници су пратили танкере с бензином од рафинерије, пошто је у неким боливијским градовима дошло до несташице хране и горива.

Демонстранти су покушавали да дигну у ваздух рафинерију експлозивом, што је могло да доведе до "велике трагедије", рекао је вршилац дужности министра одбране Боливије Фернандо Лопес.

Прочитајте још: Боливија "гори": Снаге безбедности пуцале на присталице Ева Моралеса, осам мртвих, десетине повређених (ВИДЕО)

Боливија је погођена тешком политичком кризом од председничких избора 20. октобра, на којима је, према процени Организације америчких држава (ОАС), било озбиљних нерегуларности. Моралес је поднео оставку 10. новембра под притиском демонстраната и војске и склонио се у Мексико, али његове присталице не прихватају прелазну владу.

Самопроглашена председница Боливије Хенин Ањес рекла је данас да планира да распише нове изборе, после погибије најмање 30 особа у сукобима у последњих месец дана.

Моралес, први председник Боливије индијанског порекла, казао је данас да жели да се врати у земљу и да би, ако му буде дозвољено, помогао да се дијалогом дође до обнове мира.

На конференцији за новинаре Моралес је навео да је он изабрани председник Боливије, што тврди од избора 20. октобра упркос наводима о превари, али је додао да би поздравио расписивање нових избора.

Ањес је раније рекла да би Моралес могао да буде процесуиран због изборне преваре ако се врати у домовину.

Високи званичник прелазне владе Артуро Муриљо казао је да је Моралес крив за подстицање на побуну, пошто је наводно охрабривао присталице да се супротстављају новим властима постављањем блокада.