Бивши службеник британског конзулата у Хонгконгу, Сајмон Ченг, изјавио је да је током боравка у кинеском затвору био подвргнут тортури и оптужен за подстицање политичких немира у том граду.

Ченг, који је за британску владу радио скоро две године, провео је у затвору 15 дана пошто је ухапшен током посете Кини у августу.

"Завезали су ме, ставили ми повез преко очију и капуљачу на главу. Рекли су да раде за тајну службу и да овде нема људских права. А онда су кренули с мучењем", испричао је он за ББЦ.

Кинески органи, како је додао, испитивали су га о улози Британије у протестима у Хонгконгу.

Он је додао да га је кинеска тајна полиција мучила како би га натерала да ода информације о активистима, који предводе продемократске протесте.

Ченг је рекао да су га у притвору тукли, да му нису дозвољавали да спава и да су га држали у оковима, преноси Ројтерс.

Он је на свом налогу на Фејсбуку навео да су му стављени окови и лисице и да је тако сатима, раширених руку и ногу, висио на Андрејином крсту, који чине две линије у облику латиничког слова X.

Тврди и да су га понекад терали да ради "тестове на стрес" који укључују екстремне вежбе снаге и да су га тукли сваки пут кад не би успео у томе, "користећи нешто попут наоштрених пендрека".

Извори из британске владе кажу да верују у његове тврдње да је био пребијен и приморан да потпише признање.Прочитајте још: Особље конзулата Канаде не може да напусти Хонгконг

После објављивања Ченгове приче, британски министар спољних послова Доминик Раб је позвао кинеског амбасадора у Лондону на разговор.

Он је осудио третман према Ченгу од стране кинеских власти, који је окарактерисао као "мучење".

"Огорчени смо због срамотног малтретирања Ченга у притвору у Кини. Јасно смо ставили до знања да очекујемо од кинеских власти да то истраже и оне који су то урадили позову на одговорност", рекао је Раб за ББЦ.