Аустријска полиција спровела је претресе више станова и ухапсила особе у вези са афером " Ибица", услед које је "пала" влада Народне партије Аустрије (ОВП) и Слободарске партије (ФПО) под канцеларом Себастијаном Курцом.

Више особа из окружења приватног детектива који је одговоран за снимање вечери на Ибици, пре две године, током које је тадашњи лидер ФПО Хајнц Кристијан Штрахе обећао наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску подршку његовој странци, је приведено, а према документу тужилаштва полази се од тога да су намеравали да за новац уцењују Штрахеа.

Штрахе је, после појављивања видео снимака, поднео оставку на све политичке функције, а услед тога изгласано је неповерење влади.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АФЕРА ИБИЦА: Покренута истрага против српског зета и Маркус Чанка и још три особе

Међу осумњиченима се налази директор једне консалтинг фирме, као и његова сарадница, иначе бивша девојка детектива.

Према писању "Салцбургер нахрихтен" у налогу тужилаштва наводе се три особе као кључни актери у овој афери.

Двоје је ухапшено у Салцбургу, а ради се о једном 39-огодишњем Аустријанцу босанског порекла и једном 52-огодишњем Србину.

Они су, према документу тужилаштва, регрутовали и обучавали жену која је глумила милијардерку, и уз то фалсификовали документа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  КО СТОЈИ ИЗА ВИДЕО СНИМАКА СА ИБИЦЕ: Ухапшен компјутераш који би могао да открије позадину Штрахеове афере

Према тужилаштву, детектив је једном саучеснику рекао да од Штрахеа затражи најмање 400.000 евра за прикупљени материјал.

Уз то та лица су организовала снимање на Ибици, како би, према тужилаштву, тражили потенцијалне купце материјала направљеног 24.јула 2017.године.

Истрага је утврдила, како тврде медији, да су поједини учесници у афери "Ибица" протеклих година радили као доушници полиције, а тако и детектив који се оптужује да је главни лик у снимању видео-материјала против доскорашњег челника слободараца.

Истрага је, због тога, била веома спора, јер јер криминална полиција имала тешкоће да делује против сопствених доушника.

Круже и гласине, наводе медији, да су у акцији снимања на Ибици учествовали И доушници обавештајне службе Аустрије БВТ.

"Све је јаснини мотив, а то је да се радило о личној освети, али и новцу ", тврди неименовани инсајдер Министарства унутрашњих послова.

Истражне власти су, на основу нових изјава сведока, успели да боље упознају структуру која је стајала иза снимања спорног видео материјала.

Укупно је девет особа било укључено у конструисање афере "Ибица".

Један бечки адвокат је главна личност, која је дала у налог снимање, и он је признао да стоји иза свега.

Његова бивша девојка, иначе новинарка високотиражног "Кронен цајтунга", према писању бечког дневника "Естерајх", кроз свој рад прикупила је информације о плановина владе ОВП-ФПО, и однедавно је оптужена од свог бившег да је 2015.да је помињала да би могла да посредује у куповини косе Штрахеа на којој се могу утврдити трагови кокаина.

Једна њена познаница, посредник у продаји некретнина, иначе Српкиња, упознала је десну руку Штрахеа, Јохана Гуденуса, са наводном Рускињом.

Она је, како подсећају медији, била доба пријатељица Гуденуса, а потом и Штрахеа, пре него што је упознао своју супругу Филипу.

У том друштву био је и бивши полицајац, дугогодишњи шеф безбедности Штрахеа, који је дао све информације о свом бившем шефу.

Што се детектива тиче, који је све оперативно обавио, он са адвокатом има фирму у Босни, а преко своје фирме имао је контакте са бившим војним обавештајцима, али и бившим припадницима специјалних јединица са Балкана.

Међу особама које су мета истраге налази се и један даљи адвокат који је члан "Секције без имена" Социјалдемократске партије, а чији су се познаници срединим маја, непосредно пред објаву снимака, кладили на крах владе ОВП-ФПО.

Иначе и за девојку која је глумила руску милијардерку тврди се да је из Босне.