Одлука о будућности родне куће Адолфа Хитлера у месту Браунау у Аустрији, након више година нејасноћа и судских спорова, коначно је донета - у њу ће се уселити полиција.

Зграду је у августу преузела аустријска држава, а конкурс о новом изгледу здања биће расписан за архитекте широм Европе.

У кућу ће, како је одлучено, бити смештена општинска команда полиције и полицијска станица Браунау.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Država Austrija dobila spor oko Hitlerove rodne kuće

Одлука је образложена ставом да би на тај начин коначно могао да буде прекинут такозвани "нацистички туризам" из целе Европе.

Наиме, нацисти из свих делова старог континента долазили су у Браунау да погледају родну кућу Хитлера, а Аустрија верује да ће, када се у кућу усели полиција, неонацисти избегавати да се том здању поклоне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - FBI SUMNjA: Hitler je, ipak, pobegao u Argentinu?

Више година је држава водила правни спор са власницом куће, а на крају је парламент 2016. године донео одлуку да се то здање национализује.

Власница ове некретнине улагала је бројне жалбе, а последња је одбачена у августу ове године, чиме је коначно решена судбина куће.

Министарство унутрашњих послова је од краја Другог светског рата, како би избегло да кућа постане стечиште нациста, закупило здање уз високу кирију, па се тражило коначно решење.

"Тиме што ће полиција убудуће користити кућу упутићемо недвосмислен сигнал да се том здању одузима симболика сећања на нацизам", рекао је министар унутрашњих послова Волфганг Пешорн.