Антивладини демонстранти у Ираку блокирали су данас приступ другој већој луци на југу земље, а због затворених мостова главни град Багдад је практично подељен на два дела тако да грађани морају да користе чамце за прелаз са једне на другу страну.


Од почетка антивладиних протеста 1. октобра убијено је најмање 320 људи а хиљаде је рањено у Багдаду и углавном шиитским јужним провинцијама. Демонстранти су изашли на улице због, како наводе, распрострањене корупције, недостатка шанси за посао, слабих основних услуга упркос нафтном богатству земље.


Безбедносне снаге су користиле бојеву муницију, сузавац и шок бомбе да сузбију демонстранте због чега је државни секретар САД Мајк Помпео јуче рекао да ће бити кажњени санкцијама.


Помпео је рекао да ће санкције бити уперене против оних који чине нажао ирачком народу и да неће дискриминисати према верској и етничкој припадности.


Више од десет демонстраната блокирало је главни улаз у луку Кор ал Зубаир чиме су прекинули трговинску активност спречавајући промет камиона са нафтом и другом робом. Из те луке се извози и увозе комерцијална роба, нафтни производи и сирова нафта. То је друга по величини лука у земљи.


Прочитајте још: Демонстранти у Багдаду заузели трг: Све ближе Зеленој зони


Демонстранти су у понедељак блокирали приступ главној луци у Заливу Ум Каср, и та блокада траје и данас.


Ирачки цивили све се више ослањају на чамце да их пребацују преко реке Тигар због текућих окршаја између демонстраната и ирачких безбедносних снага на три кључна моста чиме је прекинута гавна веза између источног и западног Багдада.