Уместо ружичасте боје, плућа педесетдвогодишњег мушкарца из Кине била су скроз црна. Хирурзи су их снимили током експлантације будући да је мушкарац преминуо и донирао органе.

Лекари у Кинеској болници Wuxi у Ђансу извадили су плућа човеку који је преминуо због отказивања плућа, а видео који су снимили погледало је више од 25 милиона људи на друштвеним мрежама.

Многи су коментарисали да се ради о најбољој антипушачкој кампањи, а болница је уз видео поставила питање - Имате ли још увек храбрости да запалите цигарету?

Пацијент је пре смрти желео да дарује органе, али лекари су убрзо увидели да их никако не могу искористити.

- Пацијент није ишао на ЦТ пре смрти. Прогласили су мождану смрт, а недуго након тога његова плућа су била донирана. Када смо га отворили, схватили смо да органе не можемо искористити. Ми Кинези волимо да пушимо. Било би непрактично рећи да не желимо да прихватимо плућа свих пушача који донирају органе, али постоје јасни стандарди - истиче др Чен објашњавајући каква плућа долазе у обзир - Прихватили бисмо плућа млађих од 60 година, а прихватљиве су нам ситне инфекције и релативно уредан рендгенски налаз. Ако је о таквим плућима рећ, урадили бисмо трансплатацију.

Истичу да је пацијент највероватније патио од плућног емфизема - болести која води до упале органа, када плућа губе еластичност, па се тиме отежава дисање.