Финансијска полиција извршила је данас упад у канцеларије компаније Арселор Митал у Милану и Таранту и запленила доказе у оквиру истраге о проблематичној фабрици челика Илва, коју компанија жели да врати влади.

Овај случај је уздрмао владу премијера Ђузепеа Контеа и изазвао забринутост због економских последица које би потенцијално гашење групе имало, укључујући и њену огромну проблематичну електрану у Таранту, преноси италијанска агенција АНСА.

Италијанска влада је у петак уложила жалбу у покушају да спречи Арселор Митал да изађе из споразума о куповини фабрике Илва. Фабрика је велики загађивач околине и запошљава око 8.200 радника у зони велике незапослености, пише Ројтерс.

Компанија је најавила одлуку да се повуче из споразума након што је влада укинула гарантовање законског имунитета њиховим менаџерима током чишћења фабрике челика у Таранту.

Влада је саопстила да група нема законских основа за повлачење из уговора и оптужила је да је користила имунитет као изговор да се удаљи од Илве због великих губитака.

Званичници у Милану истражују наводне тржишне манипулације и друга кривична дела повезана са имовином компаније, рекао је неименовани извор за Ројтерс.