КИНЕСКЕ здравствене власти објавиле су како је 55-годишњем мушкарцу дијагностикована бубонска куга након што је појео дивљег зеца на северу те земље. Због тога је, осим оболелог, још 28 људи стављено у строги карантин.


Званичници су објавили како се мушкарац лечи у болници у граду Хуаде, а пацијент који живи у унутрашњости Монголије наводно је зараженог зеца јео 5. новембра, пише Индепендент.

Други људи који су стављениу карантин због посматрања знакова избијања болести били су у контакту с њим, али ниједан још на срећу не показује симптоме куге. Ово је трећи забележени случај у протеклих седам дана, а прва два уочена су у главном граду, Пекингу. Наиме, иако се сматра да два случаја нису повезана, 12. новембра је двојици пацијената из градског подручја дијагностикована пнеумонична куга. Сматра се да је пнеумонична куга, која је тежи облик од оне бубонске, била главни кривац за Црну смрт која је опустошила свет у средњем веку.


Иако се куга у Кини сматрала искорењеном, ови повремени случајеви све чешће изазивају забринутост због могућности повратка опасне заразе. Последње веће познато избијање болести било је 2009. године, када је неколико људи умрло у провинцији Qinghai на северозападу Кине.


ПРОБЛЕМ ЈЕ У ПРЕВЕЛИКОМ КОНЗУМИРАЊУ АНТИБИОТИКА

У Европи тренутно нема разлога за панику јер случај куге код човека није забележен већ деценијама, али у бројним деловима Африке, Азије, Јужне Америке и запада САД-а ситуација је кудикамо другачија. Тамо се од куге умире заправо све чешће. Индија је озбиљно схватила епидемију из 1994., када су од куге умрле најмање 54 особе, па се од тада озбиљно убијају штакори. Само у Мумбају у акцији сузбијања куге те је године побијено тачно 442186 штакора.


Најгора је ситуација у Африци, где је преко 90 посто забележених пацијената. Иако просечни Европљанин кугу доживљава тек као "црну смрт" из мрачног раздобља људске историје, она је још присутна, а њен узрочник јача, можда и због нашег узгајања "супермикроба" нерационалном применом антибиотика.УБИЈА У 24 САТА

Светска здравствена организација каже да бубонска куга може убити одраслу особу за мање од 24 сата ако се не третира на правилан начин. Узрочник је бактерија Yersinia pestis, која се најчешће може пронаћи у малим сисарима, и њиховим бувама. Симптоми који показују да је особа инфицирана укључују грозницу, главобољу, а најчешће и отицање лимфних чворова испод пазуха.


Током година, од 2010. до 2015. године, забележено је 3248 случајева широм света, од чега 584 смртна. Постоји и вакцина, али на жалост није доступна јавности. Прошле године један дечак је заражен у САД-у и то је био први случај заразе у тој држави од почетка 90-их. Болест се најчешће лечи антибиотицима, али иако се може лечити, ако се открије на време, у епидемији 2017. године која је погодила Африку, умрло је 200 људи. Иако стручњаци истичу како опасности од избијања епидемије тренутно још нема, не треба занемаривати опасност од куге, која нам је више пута доказала своју смртност.


(express.hr)