ВЕЋ великој "ризници" приватних података које су технолошки гиганти из Силицијумске долине ускладиштили захваљујући "виртуелним" понудама корисницима, од банкарских услуга до друштвених мрежа, придружили су се и детаљни здравствени картони милиона Американаца. Грађани САД су доведени пред свршен чин открићем да је компанија "Гугл" тајно прикупила податке о здрављу бар 50 милиона Американаца, углавном из "срца" САД, који уз комплетне анализе укључују имена и друге личне податке пацијената, речју њихову целу "здравствену историју".

Прочитајте још:Гугл се удружује са безбедносним компанијама у борби против малициозних апликација

Амерички пословни дневник "Волстрит џорнал" је обелоданио овај уносни посао који комбинује технологију са здравственом негом. Пројекат назван "Славуј" спојио је технолошког гиганта "Гугл" са великим католичким ланцем болница у престоници Вашингтону и 20 држава САД, "Асеншеном".

Прочитајте још: Стручњаци тврде: Приватност "под лупом"

Циљ је, како се наводи, да се омогући лекарима да, у комбинацији са алатима вештачке интелигенције, брже долазе до дијагнозе и одговарајуће терапије, што би донело добробит у лечењу људи.

Реч је, међутим, и о веома уносној пословној могућности за коју се беспоштедно боре и друге велике технолошке компаније, као што су "Епл", "Амазон", "Мајкрософт", све иначе врло активне и у лобирању законодаваца на Капитол хилу. Ове компаније су, као наводе медији у САД, у амерички Конгрес у последњих деценију и по слиле бар пола милијарде долара, док су се, истовремено, будиле сумње због кршења приватности корисника. Овај потез "Гугла" стога је отворио и питање за шта би још могли да се користе осетљиви здравствени подаци.

AP photoMarcio Jose Sanchez, Fil

Те сумње је додатно подгрејала чињеница да је "Гугл" недавно за две милијарде долара купио "Фитбит", произвођача "паметних" наруквица које броје кораке, откуцаје срца, као и квалитет сна. Док сумњичави Американци сад одбацују купљене наруквице, "Асеншен" и "Гугл" тврде да је све учињено по закону, који дозвољава да здравствене установе деле податке с пословним партнерима, под условом да их не употребљавају за оглашавање или истраживање.

Технолошки гигант је признао да су запослени који су радили на пројекту имали приступ осетљивим подацима. Испоставило се да ни пацијенти, ни лекари нису били упознати са сакупљањем здравствених картона десетина милиона Американаца. Претпоставља се да је неко од запослених у ланцу од 2.600 болница "Асеншена" и открио целу причу.

Depositphotos

ВЕЋ ОПТУЖИВАНИ

ПОЈЕДИНИ критичари подсећају да се "Гугл" већ нашао на оптуженичкој клупи због руковања здравственим подацима у истраживачком пројекту са Универзитетом из Чикага. Компанија и универзитетска болница су, наиме, оптужени због остављања идентификационих информација у подацима. Но, "Гугл" пориче да је крив.