Полиција у Хонгконгу користила је данас сузавац и гумене метке како би задржала стотине антивладиних демонстраната који су покушали да изађу из комплекса Политехничког универзитета.

Десетине демонстраната покушале су да побегну из комплекса, након ноћи пуне насиља у полуаутономној кинеској територији, након што су главни путеви блокирани, мост запаљен, а један полицајац погођен стрелом.


Током ноћи повређено је 38 људи, саопштила је градска здравствена служба.


Полиција је позвала све забарикадиране на Политехничком универзитету да предају оружје и друге опасне предмете, да скину гас маске и да мирно напусте комплекс.


Саша Модерц, професор на Филолошком факултету у Београду и отац једног од српских студената који се тамо налази, рекао је за "Србију данас" да су сви српски студенти изведени из кампуса под полицијском пратњом и спроведени у безбедан хотел.


- Део њих се враћа у Србију преко Москве ноћас у 22 сата, неки имају карту за уторак. Сви су добро. Семестар је прекинут, оцене ће бити утврђене према предиспитним обавезама и другим задацима. О другом семестру не зна се ништа - рекао је Модерц.
Фото: AP/Ahmad Ibrahim

Полиција у Хонгконгу опколила је јуче више стотина демонстраната како им не би дозволила да изађу из великог универзитетског комплекса и ослободивши на тај начин околне улице после дводневне блокаде.


Стотине демонстраната су се током целог једног дана унутар Политехничког универзитета бориле са полицијским воденим топовима и блиндираним возилима.


Неколико демонстраната је ухапшено данас док су покушавали да изађу са хонгкошког Универзитета који су опколиле полицијске снаге, преносе медији. То је трећи пут да покушавају да напусте зграде универзитета, у којима су се забарикадирали прошле недеље.

Више спорадичних, али интензивних сукоба полиције и студената догодило се током последња 24 сата.


Полиција је повремено покушавала да пробије барикаде демонстраната, али су је студенти одбијали "молотовљевим коктелима" и другим импровизованим оружјем, преноси Глас Америке.


Хиљаде полицајаца, од којих многи у опреми за разбијање демонстрација, опколило је кампус хонкошког Политехничког универзитета током последњих дана, упозоравајући студенте да баце оружје.


Ови сукоби најжешћи су облици насиља откако су избили антивладини протести у Хонг Конгу пре пет месеци.


Један полицајац погођен је у недељу стрелом када је полиција употребила сузавац и водене топове у покушају да растера демонстранте који су окупирали кампус универзитета.

Политехнички универзитет у Хонгконгу један је од бројних универзитетских кампуса, који су протекле недеље коришћени као место окупљања учесника протеста.