Немачки парламентарац Александер Ној сагласио се са изјавом председника Макрона о кризи НАТО савеза, додавши да је распад тог пакта за њега добродошао.


"Сједињене Америчке Државе, заједно са Турском, копају гроб НАТО савезу, услед тога што га експлоатишу искључиво у своју корист", рекао је представник Леве странке Александер Ној.


До скоро, Америка је тежила искључиво ка остварењу њихових интереса, укључујући оно што су радили кроз НАТО, а већ неколико година сведоци смо да Турска прати тај тренд. НАТО се распада и то дочекујем широм раширених руку“, додао је Ној.


Нојова изјава уследила је скоро недељу дана накн што је председник Француске Емануел Макрон прогласио мождану смрт НАТО савеза, алудирајући на непредвидивост и немогућност ослањана на САД, док је на месту председника Доналд Трамп.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Италијански адвокат: Бранићу пред судом српске жртве НАТО бомбардовања, доказаћемо да житељи Србије умиру од рака због агресије из 1999. године


Међутим, Макронова изјава наишла је на критику немачке канцеларке Ангеле Меркел и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који су критиковали председника Француске због употребе драстичних речи. Уједно су истакли да НАТО треба да остане главни стуб гаранције немачке сигурности.


Упркос томе, изјава француског председника поново је покренула талас започет прошле године када су Макрон и Меркелова истакли значај постојања европске војске независне од САД и НАТО пакта, како би била способна да сама себе брани.

(rs.sputniknews.com)