Кина је данас позвала америчку војску да престане да демонстрира силу у Јужном кинеском мору, како би се избегле "нове несигурности" у вези са Тајваном.

То је кинески министар одбране Веј Фенгхе рекао америчком колеги Марку Есперу, током разговора на маргинама самита светских министара одбране у Бангкоку.


"Током разговора иза затворених врата Веј је позвао Еспера да престане да демонстрира силу у Јужном кинеском мору и да не провоцира и не ескалира тензије у том региону", рекао је портпарол кинеског министра Ву Кијан, преноси Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Русија ће Украјини вратити заробљене чамце, али уз једну напомену

До разговора двојице министара је дошло две недеље након што је високи званичник Беле куће осудио "мешање" Кине у Јужном кинеском мору, али и дан након што је Еспер јавно оптужио Пекинг да "све више користи силу и застрашивање ради остварења својих стратешких циљева" у региону.


Кина полаже право на скоро целу површину Јужног кинеског мора, богатог енергијом, где је поставила војне базе на вештачким острвима.


Међутим, право на делове мора полажу и Брунеји, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

САД оптужују Кину да покушава да застраши азијске суседе да би дошла у ситуацију да експлоатише нафту и гас, у вредности која се мери милијардама долара.