МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ИНФОРМАЦИЈУ из кабинета председника Украјине Владимира Зеленског да ће Москва ускоро вратити заробљене војне патролне чамце "Бердјанск" и "Никопољ" и тегљач "Јани Капу" потврдили су и московски медији, али уз једну напомену: оружје ће остати у Русији. У Москви инсистирају и на томе да у Кијеву признају да је бивше украјинско руководство организовало провокацију кад је, без информисања Русије, послало војне наоружане чамце да прођу испод Кримског моста.

Прочитајте још: Украјински морнари и режисер Сенцов на слободи

Руска погранична служба је 25. новембра прошле године заробила укајинске војне чамце који су нарушили правила пролаза државне границе у Керченском мореузу и спровела их у луку Керч.

Осим оружја са војних чамаца, које је Украјина добила као поклон од САД, Русија ће задржати и документацију америчких војних радио-станица Харирис.

Прочитајте још: ОПАСНО "ГУРАЊЕ" НА ЦРНОМ МОРУ: Руси заузели украјинске бродове, рањена шесторица морнара, ЕУ позива на уздржаност

Новом руководству Украјине неће бити тешко да призна да је команду за прошлогодишњу провокацију издао тадашњи председник Петар Порошенко. Он је наивно веровао да му то може подићи рејтинг. У то време, украјински и татарски националисти су претили да ће организовати диверзије на Криму, а они најратоборнији и да ће минирати Кримски мост.

У Кијеву кажу да ће њихове чамце и тегљач преузети на Црном мору 60 километара од Одесе и довућиће их тегљачи "Титан" и "Гајдамак", као и спасилачки брод "Сафир".

Московски листови пишу да је Украјина још раније могла да поврати чамце и тегљач само да је јавно признала грешку бившег руководства и дала обећање да се слична провокација неће поновити. У Кијеву су рачунали да ће вратити оклопне чамце уз помоћ притиска западних земаља.

Међутим, Немачка и Француска, као чланице такозване Нормандијске преговарачке четворке, нису сматрале да треба да се баве судбином заробљених војних чамаца. У Министарству спољних послова Русије су демантовали украјинског министра Вадима Пристајка који је повезао повратак чамаца са предстојећим сусретом "Нормандијске четворке", који би требало да се одржи 9. децембра у Паризу.

РАКЕТНА ОДБРАНА

РУСКИ систем ракетне одбране С-400 ступиће на "борбену дужност" у Турској на пролеће 2020. године, изјавио је у недељу директор руске Федералне службе за војнотехничку сарадњу Дмитриј Шугајев, додајући да турски стручњаци тренутно пролазе обуку. Он је казао да је Турска, као чланица НАТО, дала свима пример, укључујући арапске земље. Шеф турске Дирекције за одбрамбену индустрију Исмаил Демир претходно је потврдио да је Турска купила од Русије противракетни одбрамбени систем С-400 како би га користила, а не "ставила на страну".