Антивладини демонстранти у Ираку преузели су данас контролу над трећим стратешким мостом у Багдаду, док су истовремено блокирали путеве у деловима централног и јужног Ирака зауставивши саобраћај после позива на генерални штрајк.

Прочитајте још:
Вишесатни сукоби обележили годину дана од протеста "жутих прслука": Протестовало неколико хиљада људи, стотинак ухапшених (ВИДЕО)

Демонстранти су преузели контролу над половином моста Ахрар преко реке Тигар, у близини утврђене "Зелене зоне" у којој је седиште ирачке владе.

Безбедносне снаге распоредиле су се са друге стране моста и поставиле бетонске баријере како би спречиле демонстранте да уђу у то подручје.

Најмање 320 људи је убијено, а хиљаде рањено откад су почели немири у главном граду Ирака и већини шиитских јужних провинција 1. октобра, преноси АП.

На десетине хиљада људи изашло је на улице због, како кажу, широке корупције, недостатка посла и лоше основне услуге упркос нафтном богатству у тој земљи.

Мостови који воде према "Зеленој зони" били су често поприште сукоба, а демонсранти су накратко преузимали контролу над њима.

Двоје људи је рањено када су снаге безбедности испалиле сузавац у познатој багдадској улици Рашид.

У јужном лучком граду Басри и у градовима попут Насириа, Амара и Кут, демонстранти постављају запаљене гуме како би затворили путеве задржавајући људе да доду на своја радна места.

У деловима Багдада демонстранти су седели насред улица како би спречили суграђане да дођу на своја радна места, а блокирали су и улице мотоциклима.

"Неће бити отворене канцеларије док се не уклони последња корумпирана особа", рекао је један демонстрант.

Блокаде путева делимично су одговор на позив утицајног шиитског свештеника Муктада ал-Садра о добровољном штрајку како би се одржао притисак на политичаре.