Трг Светог Марка у Венецији поново је данас поплављен и затворен за јавност, пошто је град погодила плима висока 150 центиметара што је трећи највиши ниво икад забележен.


Са четири плиме изнад 140 сантиметара од понедељка, ова седмица била је најгора од почетка мерења плиме у Венецији 1872. године.


Градоначелник Луиђи Бруњаро процењује да је штета од поплава у граду од уторка око милијарду евра.


Градски центар за предвиђање плиме упозорио је да плима у граду, који се у уторак суочио са најгорим поплавама у протеклих 50 година, данас могла да достигне и 160 центиметара.


Хиљаде добровољаца помаже грађанима у поплављеном граду.


Трг Светог Марка поново је затворен, само дан након што је туристима и становницима Венеције дозвољено да уђу на тај трг.


Прочитајте још: Невероватан призор из Венеције: Град се спрема за нове поплаве, а жене до појаса у води и босе корачају до "Луј Витон " радњи (ФОТО)


Изграђена на низу малих острва, Венеција је посебно осетљива на комбинацију повишеног нивоа мора услед климатских промена и већ установљеног пропадања града у блато.


Према градској служби за праћење плиме, ниво мора око Венеције је 10 центиметара виши него што је био пре 50 године.


Власти у Фиренци и Пизи прате водостај реке Арно, који је брзо порастао током ноћи због обилних падавина, преноси Ројтерс.