Млада и лепа Мина Чанг суптилно се смешила с насловне стране посебног издања магазина Тајм. Испод њеног портрета великим је словима стајао наслов: "Мењамо свет: Модерни хуманитарци у дигиталном добу". Насловница угледног магазина била је само једна од бројних фотографија које је са собом донела ова млада и успешна жена на интервју који је с њом објављен у телевизијској емисији у јануару 2017. године.

Звезда ТВ шоуа своје гостовање заслужила је због борбе против екстремизма. Осим тога, ова директорка мале непрофитне организације, како се представила водитељки, у то је време била и висока службеница Стејт Департмента, пише Вашингтон Пост. Тема разговора били су напори за сузбијање терористичких група попут Боко Харама и припадника ИСИС-а. У петом минуту разговора водитељ емисије позвао је гледаоце да заједно "погледају фотографије које је Мина Чанг донела у студио и које сведоче о њеном раду широм света".

На екрану је искочила насловница магазина Тајм и водитељкаа Мери Сит није могла сакрити одушевљење.

- Ево магазин Тајм! Честитам! Причајте ми - како је дошло до тога? - упитала је.

Чанг је објаснила да је њена организација користила "беспилотну технологију да би спречила катастрофе.

- Претпостављам да сам им тако привукла пажњу - рекла је водитељки самоуверено. Једино што није признала је - да је насловница била лажна.

Лажна насловница само је једно од њених бројних измишљених достигнућа из биографије коју су први довели у питање новинари НБЦ њуза након што су утврдили да је 35-годишњи Трампов преварант "улепшала" своју биографију бројним измишљеним подацима. Како су рекли - то је константни проблем с Трамповом администрацијом. Потпуно занемаривање "алармних упозорења" приликом провера потенцијалних запослених и особа које именује у свој тим. Прошле године Вашингтон Пост пренео је причу о 24-годишњем Тејлору Вејенету који је радио најпре у његовој кампањи, да би био унапређен у шефа Уреда за питање дрога у Белој кући. Након што је прича о његовим сумњивим квалификацијама објављена у Вашингтон Посту, Вејенет је након више од годину дана избачен из уреда у фебруару 2018. године.

Трамп је у августу повукао потпис с документа којим је његов директор националних обавештајних служби требао постати републиканац Џона Ратклифеа из Тексаса. Ратклиф се хвалио да је као савезни тужилац "ухапсио више од 300 илегалних имиграната у једном дану", али Вашингтон Пост је открио да је све то била обична лаж. Након што је најавио промену планова, Трамп је упорно покушавао одбранити Белу кућу од скандала због пропуста у провери Ратклифеове веродостојности.
- Новинарима дам име кандидата, а они га провере. Тако уштедим јако пуно новаца - рекао је Трамп. Последња провера медија тада је изнела још неколико проблематичних случајева, а овај пут на ред је дошла и Мина Чанг која је у априлу постала извршна секретарица у Уреду за операције сукоба и стабилизације. У једном тренутку чак је била у игри за место у Уреду Америчке агенције за међународни развој у Азији, али је ово именовање повучено без објашњења.

Службеници Беле куће и Стејт Департмента нису одговорили на захтеве за коментаре или на питања о њеним наводним квалификацијама. Агенција такође није допустила да Чанг било шта коментарише или даје интервјуе. Нејасно је и да ли је прошла проверу сигурносних служби што је редовни поступак за службенике њеног нивоа. У својој службеној биографији на страницама Стејт Департмента Чанг је користила исту фотографију која се нашла на лажној насловници магазина Тајм. Овде пише да је "алумни на Харвард бизнис школи", која је држала говоре на конвенцијама Демократа и Републиканаца.

Сличну биографију објавила је и на веб страницама непрофитне организације Нова Америка. Свој твитер користила је за самопромоцију, али од пре два дана нагло је постала недоступна.
- Чанг је завршила програм на Харварду, али ни приближно онај који је навела у биографији - магистар пословне администрације. Чанг је похађала осмонедељни курс познат као "напредни програм управљања" - рекао је за Вашингтон Пост Брајан Кени, главни директор маркетинга и комуникација Харвард бизнис школе.

Веб страница на којој је објављен програм курса каже да ће полазници "постати доживотни чланови ХБС-ове алумни заједнице", али Кени је рекао да "није на истом нивоу као МБА".

- Прошле године стопа пролазности на пријемним испитима за МБА програм била је тек 11 посто - рекао је. Али програм за напредно управљање, који је прошла Чанг, отворен је свима. Све док их послодавац спонзорише, а фирма може испунити одређене стандарде и повећати накнаду од 82.000 УСД, особа се може уписати.
Рекао је да би правилан начин писања биографије у том случају био резиме да се изјасни као "алум Програма напредног управљања", уз навођење године у којој је курс завршен. Али у својој биографији Чанг то није тако специфицирала. Њене тврдње о говорима на конвенцијама републиканаца и демократа такође су, по свему судећи преувеличане и учествовала је на мање важним скуповима.