Прети ли Старом континенту исламизација: Европа на коленима пред мигрантима

Горан ЧВОРОВИЋ

17. 11. 2019. у 09:00

Хоће ли сигурносна слика на улицама европских градова бити промењена. "Успаване нападаче" пробудио талас исламиста. Број муслимана до 2050. расте са 7,4 до 14 одсто

Прети ли Старом континенту исламизација: Европа на коленима пред мигрантима

Шведска ћe за три деценије имати 30 одсто исламске популације, а Немачка и Аустрија око 20 одсто Фото Танјуг/Т.Валић

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ПАРИЗ

ФРАНЦУСКА је ових дана обележила тужну годишњицу од атентата исламских терориста који су Париз и околину пре четири године завили у црно, када је у серији напада убијено 130 људи и више од 350 рањено. Највећи број ових терориста претходно је стигао у Западну Европу као - избеглице.

Нису, наравно, мигранти криви због чињенице да се у њихове редове убацују и радикални елементи. Али чињеница је да се тероризам одомаћио откако је с Блиског истока кренуо талас ка европском елдораду.

Убачени елементи су индоктринирали домицилне "успаване нападаче" који и даље прете безбедности, мењајући заувек сигурносну слику на улицама европских градова.

Није само тероризам, као директна претња, разлог за главобољу. У мензама неких школа се прилагођава јеловник и избацује свињетина, родитељи негде одбијају да се девојчице купају с дечацима у базенима, док су неки делови приградских насеља права гета у којима слободније обучена девојка у мини-сукњи од локалних каида може да доживи силне непријатности.


Било је и оних који су у таквој средини поздрављали атентате и ширење Исламске државе у Сирији и Ираку.

ЈЕДНО од основних питања које данас заокупља Стари континент је да ли Европи прети опасност од исламизације. На то је, уосталом, својим "пророчким" романом "Покоравање" указао и чувени француски писац Мишел Уелбек, који је у блиској будућности као председника Француске видео радикалног муслимана, а његову земљу исламизовану.

AP PhotoPetros Giannakouris

Процењује се да данас у Француској живи од пет до осам милиона муслимана, од којих око три и по милиона практикују верске обичаје. Референтни амерички Pen Research Center изашао је с подацима да би број муслиманске популације до 2050. године у Европи могао да порасте за 7,4 до чак 14 одсто, зависно од тога којим ће се ритмом досељавати. Тако би Шведска могла да има чак више од 30 одсто исламске популације, Немачка и Аустрија око 20, а Француска 18.


Колико ова тема заокупља европску јавност, показује и чињеница да је Уелбеков роман, тада, 2015. године, за само пет дана продат у 120.000 примерака, док је месец дана касније тираж већ износио 350.000, с највећом продајом у Француској, Италији и Немачкој.

АP photo Darko Bandic

Од тада, у Европу су стигли милиони миграната. Према званичним подацима Европског статистичког завода Еуростат, у 2015. години на територију ЕУ ушло је 2,4 милиона људи из трећих земаља, у 2016. два милиона, а 2017. поново 2,4 милиона. Само Немачка је те године примила близу милион избеглица, што је, процењује се, коштало функције канцеларку Ангелу Меркел. Њихов број сада опада, али је за критичаре он и даље огроман.

ТРЕБА истаћи да ови подаци не обухватају мигранте само из Африке и Азије или исламских земаља, већ из читавог света. Ипак, највећи број захтева за азил стиже из најугроженијих подручја, као што су Сирија, Авганистан или Ирак. Важан податак у томе је да је половина миграната млађа од 28 година.

AP PhotoGiannis 0Papaniko

Иако су они који пристижу већином узорни грађани, ретко ко од њих је спреман да одмах прихвати локална правила, и велики број њих живи по навикама и обичајима које су донели са собом, када је у питању секуларни начин живота.

Све то је знатно ојачало националне и десничарске политичарске снаге у целој Европи. ЕУ се поделила на оне земље које прихватају емигранте и оне, попут Вишеградске групе, које се томе оштро противе. У питање су доведени и основни стубови постојања ЕУ, као што је слобода кретања, где неке државе свесно суспендују Шенгенски споразум далеко дуже од дозвољеног периода. Границе се враћају, а то лако може да се види, на пример, већ после неколико километара вожње ауто-путем, када се из Аустрије пређе у Немачку.

ЧАК је и тибетански духовни вођа далај-лама летос изазвао доста полемике упозоравајући ЕУ да би могла да постане муслиманска или афричка. Они који се залажу за долазак миграната, кажу да ће овако бити надокнађена потреба за дефицитарном радном снагом.

AP Photo Boris Grdanosk

ДРЖАВЉАНСТВА

ПОЧЕТКОМ прошле године, према тренутно доступним подацима, међу 512 милиона житеља ЕУ, 22,3 милиона, односно 4,4 одсто су били житељи трећих земаља. Али не треба занемарити ни податак да су поменуте 2017. године земље чланице ЕУ доделиле чак 825.000 држављанстава.

Било је чак и података о око 18 милиона придошлица у целој Европи за последње четири године, али су у ту бројку урачуната и унутрашња померања дошљака из једне у другу европску земљу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (41)

Ivan

17.11.2019. 09:14

Isto se dešava i sa Srbijom, živi bili pa videli, poslednja deašavanja puno govore o tome.

Србин

17.11.2019. 09:15

Француска,конкретно, је готова. Велики обрачун, хришћана и муслимана,белаца и осталих десиће се кроз неко скорије време.

Aleksandar

17.11.2019. 09:16

Eu je osnovana da pi par najjačih ekonomija izvuklo najveću korist. Sve ostalo nije uređeno počev od bezbednosti pa do vanrednih sutuacija. Nekad je bilo vrlo teško dobiti dozvolu za ulazak u EU a sad horde ulaze bez ikakve kontrole.

Рашо

17.11.2019. 09:22

За пједине структуре сукоб хришћана и муслимана је од највећег интереса. На томе су радили деценијама и на крају је дошао резултат. У склопу тог пројекта европске земље су добиле реководства која су понављале мамтре о слободама и правима а истовремено рушиле државе из којих су кренуле миграције ка њима. Руководства су показала потпуно незнање, неспособност, небригу а неки и лошу намеру за своје државе и народе. Тражили сте добили сте!

Tarabic

17.11.2019. 09:24

Zapad je islamske zemlje opljačkao do koske,ono sto je još ostalo pljačka se i dalje. Najbolji primer smo mi kad tvoji resursi više nisu u tvojim rukama,kad istraživači prirodnih bogastva uzimaju milijarde poglavicama ostave manji deo a narodu onu stvar ili otrovano zemljište vazduh vodu. Taj muslimanski svet nije dolazio sa vojskom u francuskoj i ostatku evrope,

Slobodan - Boda

17.11.2019. 13:35

@Tarabic - Kakav smo to "mi primer" za pljackanje islamskih zemalja? Zatim, kada su te "islamske zemlje" pljackane? Ovde nije u pitanju "ekonomski rat", jer bi te "islamske zemlje" mogle da svoja prirodna bogatstva pocnu same da koriste tj. prodaju i to bi bilo efektnije. Ovde je u pitanju ideologija i religija, a to je mnogo gore. Ah da i ovo - ne kaze se..."nije dolazio sa vojskom u francuskoj i ostatku evrope",, vec u: Francusku i ostatak Evrope. Malo vise pismenosti ne skodi

Dacha77

17.11.2019. 09:29

Nisu to izbeglice, to je moderno ratovanje.. Nismo svesni šta nas čeka za koju godinu!!!

DW

17.11.2019. 09:34

Neka mi neko objasni kako to da Zapad prima migrante sa Bliskog istoka, a neće Rome. Ne vidim razliku između njih.

Goran 'T

17.11.2019. 09:34

Naravno da preti. Pametni ljudi su to još davno rekli a mi Srbi upozoravamo i već decenijama smo zadnji bedem Evrope u odbrani od Islama.

Vaske

17.11.2019. 09:57

Sama EU je tome doprinela, najpre islamizacijom BiH, zatvarajući oči pred najezdom islamskih fundamentalista, pravdajući se pred sobom, to je daleko, a tu su i katoličke brane Slovenija, Mađarska i Austrija.

Milos

17.11.2019. 10:01

Ja kao obican gradjanin ne mogu da shvatim zasto se Evropa tako ponasa. Dobro je sto ste ovaj clanak objavili da narod pocne da razmislja sta ga ceka.

ukrotiti beštiju

17.11.2019. 12:54

@Milos - Feminizam.I kod nas se dešava slabljenje nacije zbog feminizma, bela kuga pre svega, a kad ne bude radnika uvozićemo crnce. Možds se to sve ciljano radi..

Mija Pećanac

17.11.2019. 10:06

U nekim gradovima Nemačke i Francuske već sada imate utisak da ste doputovali u neku islamsku državu( Berlin ,Marsej ,Ludvishafen ,Pforzheim i td.) Ako se uzme u obzir da je natalitet domaćina 1.4 deteta pro familiji a muslimana 4.5 onda je jasno šta će se dogoditi u budućnosti.

Шатор

17.11.2019. 10:08

Знају католици и протестанти то рјешити брзо. Имају они великог искуства у тим стварима, од Индијанаца па надаље, лако ми је за њих, него шта ће бити са нама!?

Kanarinac

17.11.2019. 10:33

Pravicete vi bezveznjakovici Milosevica, Manojlovica, Mladica, Karadzica... od blata !!!

Mrki

17.11.2019. 10:39

Zanimljivo je da izbeglice ne beže u susedne, muslimanske zemlje, već pravo-za Evropu. A Evropa uvek ima šaku Korumpiranih ministara koji bi se kresnuli za ,,šaku dolara".

Dejan Maksic

17.11.2019. 10:40

A jel....pa sta su ocekivali evropljani? da ce da poruse i uniste ceo svet a pogotovo muslimanski ,da im otmu naftu i da ce oni da im dodju da se zahvale???? Evropa ce se srusiti i veoma katastrofalno , evropski zapadni narodi su izuzetno frustrirani i besni zbog situacije u koju su ih doveli njihovi "demokratski "politicari ...kuva se ko pred drugi svetski rat samo tetko ko o tome prica jos dok se moze nesto uciniti... ali nije mi do njih vec do nas ovde koji ce mo ponovo ispastazi zbog njih..

Naelektrisani miš

17.11.2019. 11:28

Ma, neeee. Nikako.... Pa, osvojili su Evropu bez zrna baruta. 80% njih nije iz ratom zahvaćenih područja. A pod plaštom ljudskih prava i globalizacije sve je dozvoljeno. Pametnom dosta.

Зоран

17.11.2019. 11:35

Запад је константним подкрадањем исламског света довео до тога да људи крену за својим.

propaganda

17.11.2019. 12:04

@Зоран - Sve vodece zemlje zapadnog sveta su podrzavale Aliju Izetbegovica kad su njegoi dzihadisti ratovali protiv nas. Znali su za njegove sastanke sa Bin Ladenom. OVK su stavili na listu teroristickih organizacija ali su ipak bombardovali Srbiju. I nista se nije promenilo od tada. Proslo je 20 godina 20. veka a francuski vonici zajedno sa teroristima senluce po nasoj bastini i 25 000 Srba drze po getima. To se desava u Evropi. Najmanja violina na svetu svira Odu radosti.

Sandra

17.11.2019. 11:41

U Evropi se bar prikupljaju neki podaci o migrantima. A u našoj zemlji se kriju podaci koliko ima migranata. Danas ih je mnogo više nego prošle godine. Parkovi su puni, stanje u centrima za prihvat migranata ne znamo, ali dobar deo je tu ilegalno. Ne znam zašto policija (odnosno državni organi) tolerišu slobodno kretanje migranata kada se ne zna koje su im namere. Država im je obezbedila pristojne uslove i tim centrima i tamo treba da budu dok se ne odluči njihova budućnost.

Мица Хаубица

17.11.2019. 11:49

Мађари ће на крају испасти најпаметнија нација

Ivan Zgrozeni

18.11.2019. 08:20

@Мица Хаубица - Oni i jesu najpametniji. U srpsku Panoniju su dosli u desetom veku iz Baskirije. Bili su pljackaska gomila sa malim, brzim konjima i lukom koji su pravili od volujske tetive, strah i trepet Evrope. Osvojili su srpsku Velikomoravsku drzavu Svatopluka i asimilovali Srbe ubivsi muskarce. Tada menjaju rasne karakteristike i nacin zivota od nomadskog u zemljoradnicki o cemu govore usvojene srpske reci: rozs – raž, zab – zob, barázda – brazda, szalma – slama, asztag – stog, polyva – pleva.

Kalesu

17.11.2019. 12:29

Lako je primetiti da ogromnu većinu "migranata" čine VOJNO sposobni muškarci između 25 i 30 godina starosti. Drugo, njih 99%, na pitanje o njihovom krajnjem cilju, odgovaraju isto: Nemačka. Tu reč nauče pre bilo koje druge van svog jezika. Treće, primetno je da mnogi od njih, iako odrpani i deluju jadno, imaju kod sebe mnogo gotovine i skupe telefone. Govori li vam sve ovo nešto?

Samo napred

17.11.2019. 12:50

Slušajte, sve je to sistem spojenih sudova, uzroka, posledica i kazni. Znamo da su feministički elementi najviše odgovorni za ova doseljavanja mladih muškaraca crnaca i arapa. Švedska kao najfeminističkija zemlja na kraju i zaslužuje da bude pregažena. Siguran sam na radost Švedjanki koje preziru Balkance ali zato obožavaju Afrikance, a njihovim muškarcima tako i treba.Dozvolili su da miševi kolo vode i imaće crnu i muslimansku Švedsku.

Sale

17.11.2019. 13:09

Svi koji im na bilo koji nacin pomazu vestacki menjaju etničku sliku stanovnistva na jednoj ili više teritorija sto je jedna od definicija genocida. A zlocin genocida ne zastareva ...

Гојко

17.11.2019. 13:20

Rusija ima 13,6,a Bugarska 13 posto muslimanskog stanovništva.Francuska,Švedska i Austrija po 9 posto.Holandija 8,5, a Belgija 7,8.UK 7,2 ,a Švajcarska 6,7. Kanada 5,5,Australija 3,1 , a SAD 1,12 posto.

Miloš

17.11.2019. 14:12

Poslednjih dana često putujem na relaciji Priština - Beograd i svaki put kada bih prešao Merdare, između Merdara i Ralje je obično po dve tri grupe od po 10-15 ljudi MIGRANTI. Tako da i Srbija polako počinje da se puni migrantima! Lično nemam ništa protiv sirotih ljudi, jer sam na svojoj koži osetio rat, ali treba naša država i sve tranzitne države treba da otvore granice do Francuske i Nemačke, jer su oni sa SAD-om krivi za tu krizu na Bliskom Istoku!

КИР СРБИН

17.11.2019. 17:39

"И пиће камила воду на обалама РАЈНЕ". А кажу да није био пророк него будала...

Djetic

17.11.2019. 21:04

Zapadno evropske zemlje su napravile plan sa raznim balkanskim izdajicama,da uzmu nas bele -hriscane kod sebe (otuda nikad lakse do posla po evropi za balkance) a da kod nas zapate muslimane.