Француска преклиње Русију: Помозите нам, без ваших стручњака не можемо да успемо

Тањуг

16. 11. 2019. у 18:40

Француска преклиње Русију: Помозите нам, без ваших стручњака не можемо да успемо

AP Photo/Thibault Camus, File

Француска је апеловала на Русију за помоћ у обнови катедрале Нотр Дам оштећене у пожару раније ове године
Француска је апеловала на Русију за помоћ у обнови катедрале Нотр Дам оштећене у пожару раније ове године, изјавила је данас француска амбасадорка у Русији Силви-Ањес Берман током радне посете региону Ханти-Мансијск.

"Одржавамо контакте по овом питању. Позвали смо руске стручњаке који ће нам помоћи да обновимо катедралу Нотр Дам", рекла је она и додала да им је Француска упутила званични позив и да су веома захвални на помоћи, преноси ТАС С.

Пожар у катедрали Нотр Дам избио је 15. априла увече, а угашен је у потпуности тек следећег јутра. Према прелиминарним подацима пожар су изазвали рестаураторски радови на горњем нивоу Катедрале, али још увек није јасно шта је проузроковало иницијалну варницу. Пожар је уништио торањ, сат и већи део крова.

Вековима је катедрала Нотр Дам била једна од најпознатијих зграда у Паризу. Камен темељац катедрале положен је 1163. године под Лујем ВИИ, а 2013. обележена је 850. годишњица Нотр Дама. Француске власти и привредници обећали су да ће издвојити стотине милиона евра за обнову једне од главних знаменитости Париза.

Француска је такође добила понуде за помоћ од Русије, Велике Британије, Немачке и других земаља. Француски министар културе Франк Ристер је у октобру објавио да је укупно више од 100 милиона евра добијено за финансирање обнове катедрале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Миро Марковић

16.11.2019. 21:04

Прави је моменат сетити се да је Немања подигао две цркве у Куршумлији и започео манастир "Ђурђевих Ступова" у исто време када је Нотр Дам била грађена. Док су Ђурђеви Ступови лежали у рушевина преко 300 година, и Шиптари палили цкрву Богородице Љевишке и друге древне цркве на Космету, Запад се радовао страдању србске духовне баштине. Од нас се очекује да жалимо зашто што је део крова Нотр Дама изгорео и дајемо помоћ, а нама нико не даје новац за обнову србских исто тако древних светиња.