Француска је апеловала на Русију за помоћ у обнови катедрале Нотр Дам оштећене у пожару раније ове године, изјавила је данас француска амбасадорка у Русији Силви-Ањес Берман током радне посете региону Ханти-Мансијск.

"Одржавамо контакте по овом питању. Позвали смо руске стручњаке који ће нам помоћи да обновимо катедралу Нотр Дам", рекла је она и додала да им је Француска упутила званични позив и да су веома захвални на помоћи, преноси ТАС С.

Пожар у катедрали Нотр Дам избио је 15. априла увече, а угашен је у потпуности тек следећег јутра. Према прелиминарним подацима пожар су изазвали рестаураторски радови на горњем нивоу Катедрале, али још увек није јасно шта је проузроковало иницијалну варницу. Пожар је уништио торањ, сат и већи део крова.

Вековима је катедрала Нотр Дам била једна од најпознатијих зграда у Паризу. Камен темељац катедрале положен је 1163. године под Лујем ВИИ, а 2013. обележена је 850. годишњица Нотр Дама. Француске власти и привредници обећали су да ће издвојити стотине милиона евра за обнову једне од главних знаменитости Париза.

Француска је такође добила понуде за помоћ од Русије, Велике Британије, Немачке и других земаља. Француски министар културе Франк Ристер је у октобру објавио да је укупно више од 100 милиона евра добијено за финансирање обнове катедрале.