Провера држављанства добитника Нобелове награде за мир Петера Хандкеа од стране надлежне службе владе аустријске покрајине Корушка траје дуже него што се очекивало.


"Још нису закључени сви кораци истраге од стране покрајинске дирекције", наведено је у саопштењу.


Покрајина Корушка проверава да ли је Хандке, пријемом пасоша бивше СР Југославије, који му је уручен 1999. године у Амбасади у Бечу, изгубио аустријско држављанство.


Наиме, аустријски закон о држављанству јасно каже да свако ко узме друго држављанство губи аустријско, изузев ако не добије одобрење надлежних власти.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Петер Хандке: Оживљавају ме Срби са Косова


Корушке власти указују да за сада није јасно колико ће дуго трајати провера Хандкеовог држављанства.


У саопштењу се наводи да постоји писмено изјашњавање Хандкеа о пасошу СР Југославије.


Он је у писму корушким властима навео да је пасош који је добио 1999. у Бечу само био уручен са циљем олакшавања путовања са сврхом истраживања у СРЈ.


"Ниједног тренутка није било назнака да је уручење пасоша било повезано с добијање југословенског држављанства, нити сам икада предузео активне кораке ка томе", поручио је Хандке.


Председник покрајине Корушка Петер Кајзер истакао је да не сумња да је Хандке аустријски држављанин.


Међутим, указује да је, пошто сви грађани уживају иста права и имају исте обавезе, покренуо истрагу.


"У складу са својом одговорношћу и не узимајући у обзир моје лично мишљење о фотографијама Хандкеа с југословенским пасошем, покрајинској дирекцији сам, како то закон налаже, наложио да истражи чињенично стање, што је одмах уследило", нагласио је Кајзер.