НОВИ низ ракетних напада Израела на циљеве повезане са милитантном групом "Исламски џихад" у Гази, означио је крај примирја, које је трајало само дан. Израелски војни портпарол је објавио да су циљеви операције назване "Црни појас" постигнути.

Израелска војска претходно је поручила да ће ова земља поштовати примирје ако не буде било нових ракетних напада, а у петак је констатовала да "то није био случај". Примирје коме је посредовао Египат, стартовало је у четвртак рано ујутру и окончало дводневну ескалацију сукоба, пошто је Израел убио команданта екстремистичке организације "Исламски џихад", Баха Абу ел Ату и његову супругу у удару из ваздуха на њихов дом у Газа Ситију.

Прочитајте још - Договорени прекид ватре прекршен испаљеним пројектилима ка Израелу

У борбама су погинула 34 Палестинца, међу којима 16 цивила. У саопштењу се наводи да је израелска војска погодила војни објекат, зграду у којој се производе ракете и штаб милитаната у граду Кан Јунис. Још нема извештаја о жртвама ни на једној од страна.

ПРЕСРЕТНУТИ ПРОЈЕКТИЛИ ИЗ ГАЗЕ

Само неколико сати после објаве прекида ватре у петак ујутру пет ракета је испаљено из Појаса Газе од којих су две пресретнуте. По подне је поново испаљена ракета након што је премијер Израела Бењамин Нетанијаху оценио да су "непријатељи добили поруку да можемо доспети до сваког". И два пројектила, лансирана увече, такође су пресретнута.