Шпански социјалисти у потрази за подршком

В.СТАНКОВИЋ

15. 11. 2019. у 16:35

Шпански социјалисти у потрази за подршком

AP Photo/Manu Fernandez

Педро Санчес може да рачуна на 168 гласова, недовољно за избор у првом кругу. За сада имају у изгледу 13 - шест Баскијске националне партије (ПНВ), три "Мас паис" и остатак од мањих регионалних партија

СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ

ПОШТО су Педро Санчес и Пабло Иглесиас, лидери ПСОЕ и Подемос, постигли споразум о сарадњи у будућој влади (у којој би Иглесиас био потпредседник) кренули су у потрагу за могућим партнерима у влади коју ће покушати да саставе.

Збир њихових мандата је 155, за апсолутну већину недостаје 21 глас. За сада имају у изгледу 13 - шест Баскијске националне партије (ПНВ), три "Мас паис" и остатак од мањих регионалних партија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пао историјски договор: Боливија иде на нове изборе

Календар догађаја предвиђа да се Парламент конституише 3. децембра. У наредних неколико дана краљ Фелипе VI обавиће консултације са политичким партијама, 17. децембра могло би да се гласа за владу. За избор треба подршка 176 посланика. Ако је не буде, два дана касније биће друго гласање на коме је довољна проста већина. Једна од формула која би могла довести до формирања владе је сусдржавање неке од партија како би се обезбедила проста већина. Чини се да кључ за то решење држи 13 посланика каталонске сепаратистичке "Републиканске левице (ЕРЦ)".

Пере Арагонес, лидер републиканаца у одсуству Ориола Жункераса (у затвору), најавио је да ће ћутањем подржати формирање владе само ако се Педро Санчес обавеже на "разговор о ситуацији у Каталонији". Педро Санчес, кандидат за премијера, налази се на мукама. Треба му подршка каталонских сепаратиста, али не сме да обећа превише. Став по питању Каталоније изложио је, пре избора, у ауторском тексту за "Ел паис". Већ из наслова текста јасна је његова позиција: "Каталонија, Шпанија, Европа-боље заједно". У дужем тексту, уз низ похвала шпанској демократији "у којој влада прихвата сваку судску одлуку" а свака одлука "подлеже ревизији пред националним или међународним институцијама" закључује да је "каталонски сепаратизам изабрао пут који није уобичајен у Европи наших дана и у којој нема места за "факе неwс". Текст је закључио реченицом да "каталонски сепаратизам треба да се врати поштовању Устава и закона".

Ако буде инсистирао на таквим ставовима, тешко да ће добити подршку сепаратиста који као предуслов за подршку траже дијалог и право на референдум о само-опредељењу. Такође ће тражити амнестију за осуђене лидере и гаранције да ће обећања бити исупуњена. Први контакт две стране остварен је у четвртак, у Мадриду су се састали портпарол ПСОЕ Адриана Ластра и колега из ЕРЦ (Републиканска левица) Габриел Руфиан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цар Нарухито окончао ритуале његовог устоличења

Чини се да је за Санчеса главни могући савезник "Републиканска левица" јер су "Народна партија", "Грађани" и "Вокс" већ рекли да ће гласати против избора Санчеса а засад су на истој линији националне партије, каталонске "Републиканска левица", "Заједно за Каталонију" и "КУП", и баскијска "Билду" док став партије из Наваре није још јасан.


ОПЕТ ИЗБОРИ?

Посматрачи нису сигурни да ли ће Шпанија добити владу до краја године, али сви су сагласни да је најгора варијанта наставак пат-позиције која би могла да доведе до - нових избора!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације