Остаци врта и стаклене баште који је вођа немачких нациста Адолф Хитлер користио за узгој воћа и поврћа откривени су у некадашњем главном штабу немачког Источног Фронта.


Локални историчари су истражујући озлоглашени Хитлеров бункер "Вучја јазбина" који се налази на подручју данашње североисточне Пољске открили изворне темеље вртларске куће, две стаклене баште и подземну котларницу која је доводила воду и топли ваздух како би особље могло да узгаја свеже производе током целе године.


Како је синоћ пренео Klix.ba, описујућиоткриће као баналност зла, историчар Јацек Адамски из Војног музеја Мазуроландиа казао је да је локација само 800 метара удаљена од Хитлеровог личног бункера.


"Знали смо да су овде негде у околини остаци вртова који су служили Вучјој јазбини. Као вегетаријанац и непушач, Хитлер је имао такве вртове у сваком седишту, па смо пре три године донели одлуку да почнемо да тражимо анализирајући фотографије и архиве као и кроз разговоре с локалним људима који су могли да се сете да су га видели одмах после рата када су били деца", рекао је Адамски за портал The First News.


У врту је присилно била запослена жена која је морала да проба храну за Хитлера како би се утврдило да није отрована. Пронађени су и керамичко, порцуланско и стаклено посуђе.


Осим врта и стакленика, у оквиру базе су били и бријачница, казино, биоскоп и летњиковац.


Хитлеров штаб скривен у дрвећу и мочвари изграђен је 1940. године када се нацистичка Немачка припремала да нападне Совјетски Савез.


Прочитајте још: Држава Аустрија добила спор око Хитлерове родне куће


Стигавши два дана након инвазије 1941. године, нацистички вођа је провео више од две године у бази оркестрирајући смртоносне планове за Операцију Барбароса.


Простор је уништен 20. јула 1944. године када је Клаус вон Штауфенберг активирао бомбу у неуспелом државном удару који је Хитлер преживео.