САМО неколико сати после, уз помоћ Египта договореног прекида ватре, јуче је испаљено најмање пет ракета из Појаса Газе на Израел, а према подацима са терена број пројектила које су испалиле палестинске милитантне снаге мери се десетинама.

Али и поред свега, чини се да се примирје и даље држи јер је Тел Авив одговорио само претњом да ће "напасти све који се дрзну да нападну Израел". Министар спољних послова Израела Кац истиче да његова земља намерава да настави са политиком циљаних напада у Гази.

- Одговорићемо сваком ко покуша да нам нанесе штету - казао је Кац, али није било новог ракетирања Газе и положаја Исламског џихада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амерички лист: Бомбардери Б-52 код руских војних база — „смртоносна игра"


Дводневни сукоби у Гази, који су букнули у уторак, пошто је Израел убио вишег команданта екстремистичке групе Исламски џихад, званично су окончани обуставом дејстава.

После саопштења портпарола ове организације о прекиду ватре, полетеле су ракете испаљене из Газе, па су се поново огласиле сирене у Израелу. Исламски џихад је "објаснио" да су ракете испаљене јер нису сви њихови чланови обавештени о обустављању насиља.

У дводневним сукобима, погинуло је најмање 34 Палестинаца, укључујући три жене и осморо деце, као и шест чланова исте породице. Међу погинулима је најмање 16 екстремиста. Више од 60 Израелаца морало је да затражи лекарску помоћ. Према наводима израелских безбедносних снага, најмање 25 погинулих Палестинаца били су припадници милитантне организације.

Кратер од израелских бомби у Гази


Делови Израела били су током дејстава потпуно паралисани. Са друге стране, Газа је изгледала као град духова, на улицама скоро да није било аутомобила, осим возила хитне помоћи која су евакуисала рањене.


ТРИ УСЛОВА

Исламски џихад је поставио три услова за прекид ватре. Уз обуставу циљаних убистава, тражио је прекид израелске пуцњаве на демонстранте током протеста који се одржавају једном недељно на граници Газе и окончање 12-годишње израелске блокаде. Израел је увео блокаду када је Хамас силом преузео контролу над Газом 2007. године од међународно признате Палестинске управе.