ДОМАЋИН Беле куће Доналд Трамп хвалио је јуче у Овалном кабинету госте и НАТО савезнике са Босфора, турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и његову супругу Емину, као "високо поштоване у својој земљи и региону". Хвалио је он и свој однос са Ердоганом упркос негодовањима демонстраната и демократских противника са Капитол хила, гневних због офанзиве Турске у Сирији против Курда.

Али гневан је био и сам Ердоган који је направио неуобичајени гест јер је Трампу вратио писмо које му је овај недавно послао и у којем му је поручио "да се не глупира". Ердоган се јавно љутио и због америчког признавања турског геноцида над Јерменима.

- Ми смо пријатељи дуго, готово од првог дана. Разумемо земљу оног другог. Разумемо одакле долазимо - помирљив је био Трамп и поред свих Ердоганових потеза.

Рекао је да се примирје у Сирији веома добро одржава, као и да његова администрација разговара с Курдима, који су, како се чини, задовољни. Најављујући да ће са Ердоганом разговарати о, за САД и НАТО спорном, руском ракетном систему С-400 који је Анкара већ купила од Москве, Трамп је најавио могући трговински споразум с Турцима вредан 100 милијарди долара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трамп га примио са свим почастима, демократе љуте: Зашто је Ердоган непожељан у Америци?


- Како би се постигао напредак по другим питањима, од виталног је значаја да решимо питања у вези с турском куповином С-400 - навела је Бела кућа.

На конференцији за новинаре која је, по оцени америчких медија, протицала у пријатељском тону, уз Трампову опаску да је "велики обожаватељ" Ердогана, гост ипак није скривао незадовољство. Ердоган је изјавио је да је његова земља "дубоко повређена" резолуцијом Представничког дома САД, која је масовна убиства Јермена које су пре више од 100 година починили Турци, препознала као геноцид.


Оценио је да то може потенцијално бацити "дубоку сенку на наше билатералне односе". Додао је да би доносиоци одлука о догађају од пре 104 године требало да буду историчари, а не политичари.

Ердоган није одговорио на новинарско питање зашто је игнорисао Трампов захтев и наставио с инвазијом на подручје које контролишу Курди, уместо тога описујући терористе на Блиском истоку који су убили турске држављане. Но, отворено је рекао шта је учинио са писмом које му је о инвазији упутио његов амерички домаћин:

- Писмо је враћено господину председнику овог поподнева - објавио је Ердоган.

Истовремено је најавио да би Турска за шест месеци до две године могла да око милион избеглица врати у безбедну зону успостављену у северној Сирији. Додао је да се нада да ће раселити око два милиона од укупно 3,6 милиона сиријских избеглица, поручивши у Вашингтону да се нада да ће привући помоћ међународних донатора.


РАЗОЧАРАНИ МАКРОНОМ

АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп изјавио је да су Турска и други у међународној заједници били веома разочарани ставом француског председника Емануела Макрона о НАТО, када је рекао да је та војна алијанса на самрти. Он је то рекао после састанка америчких сенатора с Ердоганом у Белој кући. "Мислим да је то много сметало председнику (Ердогану) и мислим да није био срећан због тога, а и многи други се осећају тако", рекао је Трамп.