Тајкуни широм света преко својих веза утичу на политички живот, а у Аустрији милијардер Рене Бенко свој утицај доказао је окупљањем политчког врха на својој журки.


На традиционалном пријему који је Бенко организовао у једном бечком хотелу кулинарски специјалитети остали су незапажени, јер је све било у знаку умрежавања.


Тако је на журку дошло чак три аустријска канцелара - бивши канцелари Алфред Гузенбауер и Себастијан Курц, као и актуелна канцеларка Бригите Бирлајн.


Исто тако на листи гостију била је и лидерка Социјалдемократске партије (СПО) Памела Ренди-Вагнер, али и председник парламента Волфганг Соботка.


Бенко је на журку позвао и градоначелника Беча Михаела Лудвига, као и главног члана бечке владе задужен за финансије Петера Ханкеа, који се често доводи у везу са преузимањем СПО.


На журки једино су недостајали представници Зелених, иако је главна тема разговора била будућа могућа коалиција Курцове Народне партије (ОВП) са Зеленима.


Прочитајте још: СКАНДАЛ У АУСТРИЈИ, ПРОЦУРЕО ТАЈНИ ВИДЕО СА ИБИЦЕ: Штрахе нуди повластице нећаки руског милијардера која жели да купи бечки дневник (ВИДЕО)


На журки су били и директори највећих аустријских компанија, те и бројни издавачи медија.


Бенко је тајкун који се не доводи директно у везу са политиком, али који на основу својих контаката остварује одличне послове, док постоје други тајкуни, као што је Петер Хазелштајнер који директно финансира партију Неос.