РИМ - Специјално за “Новости”


Ванредно стање у многим италијанским регионима започело је јуче али посебно Венеција у историјском делу града јутрос има сабласни изглед са високим нивоом воде јер је плима досегла у Лагуни 187 сантиметара и то је ниво воде који се видео још давне 1966. године.


Вода је стигла и до базилике Светог Марка, крипта је потпуно потопљена, историјски део града је комплетно под водом, штете су евидентне у читавом граду, поплава није заобишла ни чувено позориште Фениће, хотеле у том подручју и све што је у нивоу вишем од једног метра изнад морске површине. Заседа штаб за ванредно стање, на терену су од јуче, читаву ноћ и данас стотине ватрогасаца, цивилна заштита, снаге јавног реда. Процењује се критичност школа у Венецији и околини, грађани су се покренули и шаљу видео записе и фотографије погођених подручја, тако се сакупља материјал где је најугроженије и интервенише.


Јуче је почело у више региона невреме које је истински бацило Италију на колена од севера до југа и на острвима, а Матера у региону Базиликата је великим делом поплављена, улице су постале реке воде која је носила и огромне количине блата, прави водопади са чувених стена Матере „саси“ који нису издржали у неким деловима и вода је у слаповима падала са њих, провалила у станове, радње, све се напунило блатом и водом. У граду који је проглашен Престоницом европске културе 2019, на снази је наранџасти метео.


Прочитајте још: Поплављена Венеција, ниво мора расте (ФОТО/ВИДЕО)


На југу, у Напуљу и неким општинама око Везува затворено је у 11 школа, готово на целокупној територији италијанске „чизме“ евиденте су штете од воде која је поплавила ресторане, станове, јавне установе, направила одроне на путевима који су пресечени, а у неким деловима региона Калабрија, Базиликата и Пуља на снази је црвени аларм.


И овај биланс само је почетак, нови циклон невремена најаваљује се од четвртка поподне и ноћу и трајаће најмање до краја ове седмице, почеће од северозапада, Лигурија, Пиемонете и Вал д'Аоста, и потом се ширити, најпре на Сардинију. На Доломитима је већ данас хаос од снега. Циклон стиже са Атлантика, са обилним кишама, правим провалама облака, поплавама и невременом које ће погоршари најављени ветар и драстичан пад температуре. Објављен је и списак градова са упозорењем од непогода које долазе: Торино, Ђенова, Милано, Болоња, Фиренца, Рим, Напуљ, Бари и Палермо.