ИДЕМО у рат!


Ове речи које позивају на крвопролиће изговорио је јуче генерални секретар Исламског џихада Зијад ал Накхала као реакцију на убиство Бахе Абу ел Ате (42), командира Бригада ал Кудса, војног крила овог покрета које делује у Гази.

- Овим је израелски премијер Бењамин Нетанијаху прешао све црвене линије - поручио је Исламски џихад.

Ал Ата је убијен у заједничкој операцији израелске војске и безбедносне службе Шин бет.

Према наводима Бригада ал Кудса, Ал Ата је био један од најистакнутијих чланова војног савета и командант северног дела Појаса Газе. Говорећи на његовој сахрани, званичник Хамаса Исмаил Радван најавио је да ће Хамасово крило Касам бригада стајати раме уз раме са Исламским џихадом. "Твоја крв је наша крв. Твоја крв је наша крв. О, команданте, твоја крв је наша крв", поручио је Радван.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Израелци убили ненаоружаног Палестинца на Западној обалиМинистарство здравља у Гази је потврдило да је у израелском нападу убијено троје људи, укључујући Абу ел Ату и његову супругу, а да је 18 особа рањено. Одговор палестинске милитантне организације на овај атентат, изведен док је њихов командир спавао, биће силовит, најављено је из седишта Бригада ал Кудса.

Убрзо потом, почело је ракетирање израелских градова, међу којима и престоничког Тел Авива. У подручју главног града, који је даље од границе појаса Газе, отказана је настава, а јавна окупљања су ограничена на 300 људи. Послови могу да се обављају само у близини склоништа. Израелски ваздушни штит "Гвоздена купола", успешно је јуче елиминисао педесетак ракетних пројектила, испаљених из Појаса Газе.

AP Photo Hatem Moussa

Израелска војска одговорила је муњевито ваздушним нападима у Гази у којима је погођен камп за обуку и подземни објекат за производњу и складиштење оружја. Погинуло је четворо Палестинаца.

Сиријски медији пренели су и да је Израел гађао стамбену зграду у Дамаску у којој живи други командант Исламског џихада Акрам Екл Аџури и да су том приликом погинуле две особе, од којих је један командантов син. И због тих напада, палестински Хамас је обећао освету.

Одговорио је израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

- Израел није заинтересован за ескалацију, али учинићемо све да се заштитимо - рекао је новинарима у војном штабу. - Ово би могло да потраје.


ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ТЕРОРИСТИЧКЕ НАПАДЕ

Исламски џихад је организација коју подржава Иран, а која често изводи нападе независно од Хамаса, највеће милитантне групације, у чијим је рукама контрола над Појасом Газе. Исламски џихад стоји иза стотина терористичких напада на израелске цивиле и војнике.