ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ЖИТЕЉИ градића Теј у области Ардеш били су у уторак у шоку, обилазећи пустош која је остала иза земљотреса јачине 5,4 степена Рихтерове скале који је у понедељак највише погодио ово место са 8.500 становника у јужној француској области Ардеш у близини града Монтелимара.

Срушено је чак тридесетак кућа, а још око 250 је веома оштећено, од којих неке прете да се уруше сваког часа. Око триста људи ноћ између понедељка и уторка је провело у гимнастичким салама. Јуче су уз пратњу ватрогасаца неки од њих могли да се приближе својим кућама које су напустили у брзини и у паници.

На сву срећу, чудом није било људских жртава. Повређено је четворо људи, од којих једна особа теже. У кварту Рувијер оштећено је 90 одсто кућа. Са цркве је отпао кров, звона су се откачила, улице су пуне шута, а камена ограда моста се срушила у реку.

- Трајало је пет секунди, све се тресло око мене, намештај, зидови, као да се у близини срушио авион или као да је одјекнула јака експлозија – пренео је утиске један од становника овог места које је претрпело огромну штету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Француска: Од новембра 2018. ухапшено 10.000 "жутих прслука"

У непосредној близини епицентра налазе се чак две нукеларне електране. Власти уверавају да нема разлога за забринутост.

Централа у Трикастану, на тридесетак километара од Монтелимара у уторак је радила нормално, али је ближа, у Кријасу, на петнаестак километара од Теја, затворена због, како се истиче, предострожности. Иако на њој нема видљивих оштећења, чим су се огласили аларми, процедура захтева детаљну проверу.

Земљотрес се осетио све до Сент Етјена, Гренобла и Лиона.