Владе Европске уније дале су у уторак зелено светло за 13 нових одбрамбених пројеката, у циљу развијања веће војне силе независно од Сједињених Држава.

Према плановима које су у Бриселу договорили министри одбране ЕУ, радови ће почети на новом патролном броду, електронском оружју за ометање летелица и технологији за праћење балистичких ракета, преноси Ројтерс.

Преговори о пројектима трајали су неколико месеци, али француски председник Емануел Макрон подвукао је жељу за дубљом одбрамбеном сарадњом ЕУ прошле недеље, када је рекао да НАТО одбрамбени савез предвођен Сједињеним Државама умире.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шведски лист: Русија „историјски непријатељ“ Европе, Трамп издао савезнике

У току је израда око 47 заједничких одбрамбених пројеката ЕУ након што су Француска, Немачка и 23 владе ЕУ крајем 2017. године потписале пакт за финансирање, развој и распоређивање оружаних снага након одлуке Британије да напусти тај блок.

Свако ново оружје на копну, мору или у ваздуху и сајбер-простору може се ставити на располагање НАТО, али преиспитивање америчког председника Доналда Трампа о значају савеза додало је подстицај европским одбрамбеним напорима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Amerika i dalje dominira svetskim tržištem oružja

Макрон је изразио сумњу у сигурносну максиму НАТО према којој је напад на једног савезника напад на све. Али многи европски савезници одбацили су његове речи да је НАТО, који ће 4. децембра одржати самит у Лондону, "у коми".

Иако се 22 земље ЕУ налазе у НАТО, блок се нада да ће до 2021. покренути фонд за наоружање вредан више милијарди евра, што ће захтевати од земаља чланица ЕУ да заједно раде на дизајнирању и изградњи нових тенкова, бродова и технологије.

Не улажемо довољно (у одбрану) и та инвестиција није довољно ефикасна", изјавила је у понедељак француска министарка одбране Флоренс Парли за Франс Интер радио, позивајући се на 20 различитих типова борбених авиона у ЕУ, у поређењу са шест у Сједињеним Државама.

Европско одбрамбено планирање, операције и развој оружја предвиђају да Француска преузме велику улогу у 60 одсто од 47 пројеката, често са Немачком, Италијом и Шпанијом.

Са Италијом ће Француска развити прототип нове класе војног брода, познатијег као Европска патролна корвета.

Француска, Португалија, Шпанија и Шведска такође имају за циљ да испоруће нови противподморнички систем за заштиту морских путева и комуникација.

Француска већ предводи производњу нових европских хеликоптера.