Руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг учествоваће у церемонији отварања гасовода "Снага Сибира" у децембру путем видео линка, саопштио је данас новинарима помоћник шефа Руске Федерације Јуриј Ушаков.

"Путин и Си Ђинпинг ће у децембру путем видео конференцијског моста дати знак за почетак испорука руског природног гаса у Кину преко источног крака гасовода", рекао је Ушаков и додао да две земље успешно сарађују и у другим пројектима у енергетској сфери, преноси агенција Тасс.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Нови детаљи злочина који је шокирао Русију: Покушао да у реку баци торбу са деловима тела убијене љубавнице, па пијан и сам упао у њу (ФОТО+ВИДЕО)

Гаспром и Кина су као датум за званично пуштање у рад гасовода "Снага Сибира" утврдили 2. децембар, рекао је раније руској агенцији један извор упознат с плановима компаније. Првобитно је отварање гасовода било планирано за 20. децембар.


Гасоводом "Снага Сибира" биће транспортован природни гас из огромног налазишта нафте и гасног кондензата Чајанда у Јакутији и налазишта гасног кондензата Ковикта у Иркутској области, у Источном Сибиру, за испоруке на домаћем тржишту (преко Хабаровска до Владивостока) и даље за извоз у Кину.


Такозвана источна траса гасовода предвиђа испоруку 38 милијарди кубних метара природног гаса годишње у Кину у периоду од 30 година. У мају 2014. године, Гаспром и Кинеска национална нафтна корпорација (ЦНПЦ) потписали су одговарајући уговор о продаји и куповинама.


Гаспром је 29. октобра саопштио да је завршио пуњење гасовода "Снага Сибира". Гас из поља Чајанда је стигао до пограничне гасне мерне станице на подручју града Благовешћенск, што значи да је тај део трасе гасовода спреман за почетак испоруке гаса у Кину, наводи Тасс.