Избори у Шпанији: Социјалисти добили највише гласова, успон деснице

Владимир Станковић

10. 11. 2019. у 21:19

Избори у Шпанији: Социјалисти добили највише гласова, успон деснице

Фото: Танјуг/АП Alvaro Barrientos

Непотпуни резултати указују да су социјалисти појединачно добили највише гласова
Непотпуни резултати указују на победу десног блока, иако су социјалисти појединачно добили највише гласова, али чини се да нико и даље неће имати већину за формирање владе

Четврти парламентарни избори у Шпанији од 2015. одржани су без проблема, али, по свему судећи, нису разрешили политичку блокаду која држи земљу, већ 6 месеци, са владом у В.Д. стању.

Према непотпуним резултатима, са прегледаних око 80% гласова, победили су, у складу са прогнозама, социјалисти из ПСОЕ, али њихов број посланика врти се око 122-123, колико су добили и на претходним изборима 28.априла.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Демонстранти у Хонконгу разбијали излоге,нереди и у метроу (ВИДЕО)

За формирање владе биће им потребна подршка партија такозваног левог блока, пре свега “Подемос“ али и под условом да се Педро Санчес и Пабло Иглесиас, лидери две партије, договоре-што нису успели после избора у априлу-још увек неће имати потребну већину од 176 мандата јер је "Подемос" добио (око) 35 посланика, 7 мање него што је имао. Биће им неопходна помоћ националних партија, пре свега из Каталоније...

Разлоге за задовољство има и шпанска десница која није победила, али је остварила видан напредак у односу на пре 6 месеци. „Народна партија“ је са 66 посланика у априлу прешла на (око) 85, а још задовољнији су ултра-десничари из “Вокса“ пошто су са 24 мандата прешли на (око) 53. Катастрофални губитник су „Грађани“ Алберта Ривере јер су са 57 посланика пали на (око) 10 али могу да буду језичак на ваги ако се приволе једној од две могуће мада не и много вероватне коалиције. Резултати нису дефинитивни, али се не очекују битније промене. Више посланика, 13, имаће сепаратистичка каталонска „Републиканска левица“...

По процентима, први је ПСОЕ који је добио више од 3 милиона гласова и (око) 29% . "Народњаци" су други са 20,5% а "Вокс" постаје трећа парламентарна снага са 14,6%. "Подемос" је добио (око) 12,7% а "Грађани" 6,3%. Још неколико партија имаће представике у Парламенту, али без већег утицаја.

У Каталонији је највише гласова добила анти-глобалистичка и сепаратистичка партија КУП (Кандидатура народног јединства), испред „Народне партије“ и „Вокса“. Излазност је била мања него у априлу када је гласало 75,75%. До 18 часова ове недеље на биралишта је изашло 56% што је упућивало на закључак да ће коначни проценат бити прилично испод 70%.

Резултати указују да се (вероватно) „џабе кречило“, односно да гласачке кутије нису разрешиле пат-позицију која после избора 28.априла није дозволила формирање владе. Нема много разлога за веровање да ће коалиције и пактови који нису уродили плодом у протеклих 6 месеци поросперирати сада, али о (не)могућим договорима биће лакше судити кад се буде знао коначан распоред снага у Парламенту.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације