Демонстранти у Хонгконгу данас су разбијали излоге у тржном центру и паное на станици метроа, у знак протеста због јучерашњег хапшења продемократских посланика.


Хонгконг, аутономна кинеска територија, ушао је у шести месец протеста који су започели због предложеног закона о екстрадицији оптужених Кини, а проширили су се потом и на захтеве за већом демократијом, пренео је АП.


Власти су данас након нереда затвориле станицу метроа у четврти Ша Тин, али хапшења демонстраната до сада није било.


У одвојеном инциденту, тридесетак демонстраната је у четврти Цуен Мун упало у тржни центар а неки су разбили излоге и превртали столове у ресторану.

Прочитајте још: ОПЕТ ХАОС У ХОНКОНГУ: Палили ватру на станицама метроа, десетине повређених (ФОТО / ВИДЕО)

Седморо продемократских посланика је јуче притворено или се суочава са могућим хапшењем, саопштила је полиција Хонгконга.


Наведено је да су тројица посланика приведена и оптужена за опструкцију рада скупштине током састанка одржаног 11. маја на којем се расправљало о одложеном Закону о изручивању Кини који је изазвао пет месеци протеста.

AP PhotoKin CheungОстали су добили позив да се појаве у полицијским станицама, преноси АП.


Демократски посланици сматрају да ће овај владин притисак изазвати више насиља и бити искоришћен као изговор за одлагање или отказивање окружних избора који би требало да буду одржани 24. новембра.