Данас избори у Шпанији

Танјуг

10. 11. 2019. у 08:05

Данас избори у Шпанији

Фото: AP PhotoEmilio Morenatti

У Шпанији се данас одржавају парламентарни избори, али је неизвесно да ли ће резултати бити такви да могу донети решење политичке кризе
У Шпанији се данас одржавају парламентарни избори, али је неизвесно да ли ће резултати бити такви да могу донети решење политичке кризе.


Како оцењује европски портал "Политико", након избора постоји могућност да се премијер Педро Санчес и његова Социјалистичка партија суоче са још већим изазовима него сада.


Предизборне анкете говоре да ће Социјалистичка партија поново однети победу, али са мањим или истим бројем посланичких места у парламенту, односно са око 120 од 350, тако да неће имати већину, преноси Ројтерс.


Санчес се због тога суочава са истим проблемом, да увери друге партије да га подрже на функцији премијера, што му раније није полазило за руком. Раније би социјалисти вероватно ушли у коалицију са левичарским Подемосом, али они од априлских избора нису у добрим односима, а и свакако имају мале шансе да заједно освоје довољно места да формирају владу, наводи Ројтерс.


Прочитајте још: Каталонија: У сукобима повређено 80, ухапшене 33 особе


Шпанском политичком сценом доминирају социјалисти и конзервативна Народна партија (ПП), али су у протеклих неколико година подељени због финансијске кризе и порасти популарности партије крајње левице Подемос и десничарске Сиудаданос.


Додатне проблеме изазива и иницијатива Каталоније за независност, као и то што је странка крајње деснице Вокс први пут ушла у национални парламент на последњим изборима одржаним у априлу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације