ЕУ: Крај финансирања пројеката са фосилним горивима?

Танјуг

субота, 09. 11. 2019. у 00:27

ЕУ: Крај финансирања пројеката са фосилним горивима?

Free image Pixabay

Европска унија треба да обустави финансирање пројеката који укључују нафту, гас и угаљ, оценили су данас у заједничком саопштењу министри финансија блока
Европска унија треба да обустави финансирање пројеката који укључују нафту, гас и угаљ, оценили су данас у заједничком саопштењу министри финансија блока.

Како наводи Ројтерс, то је први пут да су министри финансија ЕУ подржали декларацију у којој се позива на окончање финансирања свих фосилних горива, с обзиром на то да су раније то тражили само за фабрике на угаљ.

Британска агенција оцењује да је ово корак усметрен на бворбу против климатских промена.

Министри финансија ЕУ позвали су у данашњем заједничком саопштењу Европску инвестициону банку (ЕИБ) и друге светске финансијске институције, као што је Светска банка да обуставе финансирање пројеката са фосилним горивом,псебно оне који укључују чврста фосилна горива, узимајућиу обзир одрживи развој и енергетске потребе, укључујући енергетску безбедност партнерских земља.

Политичку декларацију треба да подржи званична одлука Борда ЕИБ у којем су представници свих 28 земаља ЕУ, а који ће наредну седницу одржати 14. новембра.

Одлука ЕИБ о укидању финансирања фосилних горива очекивала се прошлог месеца, али је одложена због подела унутар ЕУ, тачније због тога што су поједиње земље, укључујући Немачку, Италију и Пољску, желеле да се финансирање настави.

Ројтерс наводи да би потпуно укидање финасирања пројеката са фосилним гогивом моггло би да заустави инвестиције Европске инвестиционе Банке у вредности од више милијарди евра у такве пројекте.

Европска инвестициона банка је прошле године издвојила скоро две милијарде евра за пројекте који укључују фосилна горива.

Према подацима те институције, од 2013. године такве инвестиције достигле су 13.4 милијарде евра.

"Ипак, гасни пројекти у Украјини, Хрватској и другим земљама - партнерима ЕУ могли би и даље да буду финансирани, након што је Мађарска тражила њихово изузеће из страха да бите земље у супротноммогле да се ослоне на Русију", наводи се у поверљивом документу у који је Ројтерс имао увид.

Упркос томе што је главни финансијер пројеката широм света намењених за борбу против глобалног загревања, ЕУ финасира и фосилна горива, док већина њених земаља подржава гасне пројекте како би смањиле ослањање на нуклеарну енергију или угаљ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације