Око 37 милиона Шпанаца моћи ће у недељу да гласањем изрази свој политички став. То исто су урадили и 28. априла, али пошто у предвиђеном року тадашњи победник Педро Санчес, лидер ПСОЕ, није могао да састави владу, дошло је до нових избора. Санчес је и сада фаворит, али највише гласова на изборима не гарантују и владу, јер је за њен избор потребна подршка бар 176 посланика а потенцијални леви блок је, чак и као коалиција, далеко од те цифре. У још горој ситуацији су конзервативци.

Очекује се висока излазност од око 75 одсто. Анкете фаворизују ПСОЕ, али врло је могуће да се пат-позиција настави. Да би се избегла, неко треба да направи радикалне уступке а на то, бар у последњих шест месеци, нико није био спреман. Педро Санчес није био спреман да уступи све што је тражио Пабло Иглесисас, лидер "Подемоса".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кад Захарова „честита“ Европи: Наде су им се срушиле као Берлински зид

Изборна правила забрањујује објављивање анкета у последња два дана кампање, али постоји "рупа" кроз коју се провлачи последње испитивање политичког расположења грађана. Дневник "Ел Периодико", који има више регионалних издања са додатком имена града или провинције, има издање и за Андору. А пошто је Андора независна држава зарана не важи за "Ел Периодико де Андора". Као и приликом претходних избора анкете се објављују до последјег дана.

Према последњим предвиђањима, која нису увек сасвим тачна али су увек добар индикатор расположења грађања, изборе ће добито социјалисти (ПСОЕ), али њихов број посланика , између 119 и 123, неће бити довољан за самосталну владу. У још горој ситуацији су популисти из "Народне партије" којој се предвиђа између 84 и 87 мандата. Врло је могуће да трећа снага у Парламенту постане ултра-десна партија Вокс којој редвиђању дају 14,2 одсто гласова, односно између 49 и 53 мандата, дупло него што имају сада (24). Велики губитник је партија "Сиудаданос" (Грађани), прогнозе јој дају једва 8 процената гласова. Гласови ове партије која је балансирала између социјалиста и популиста са нагињањем ка десном центру преливају се ка "народњацима" и "Воксу".

Главно питање је ко с ким може и хоће да се договара. Неке наизглед логичне коалиције нису реалне, пре свега због личног (лошег) односа лидера. Да су биле реалне, не би се поново гласало после само 6 месеци.Теоретски, такозвани "прогресивни блок" могао би да навуче између 151 и 162 послаика, још увеке мање од потребне већине (176). Конзервативни блок расте, могао би са садашњих 147 посланика да дође до 160, опет далеко од потребне већине.

Просек свих објављених анкета ставља на прво место ПСОЕ са 125 посланика, "Народна партија" је друга са 93, Подемос може да рачуна на 34, Вокс 33, Грађани на 22 мандата а каталонска Републиканска левица на 15. Још 8 партија могло би да се нађе у Парламенту са од 2 до 6 посланика.

Анкете се баве и угледом лидера међу гласачима. Педро Санчес , вођа ПСОЕ, је са 28,3 одсто гласова најпожељнији кандидат за место премијера, Пабло Касадо (Народна партија) има дупло мању подршку (14,7), још горе стоје Пабло Иглесисас (Подемос) са 11,8 и Сантиаго Абаскал (Вокс) кога подржава 11,1 процената, али и он сам, реално, не претендује на премијерско место али има разлога за задовољство успоном своје партије. "Вокс", иначе, планира забрану сепаратистичких партија "које делују против јединства Шпаније". У Мадриду је, уз подршку "Народне партије " и "Грађана", створена нека втрста анти-сепаратистичког блока док социјалисти намеравају да се, тим поводом, жале Уставном суду јер сматрају да се ради о "опасним реакционарним рецидивима".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Помпео о “можданој смрти“ НАТО: Алијанса треба да се суочи са стварношћу

Педро Санчес поручује бирачима да се не гласа за политичаре него за владу која треба да деблокира ситуацију. Могућ пост-изборни сценарио је наставак пат-позиције која је и довела до нових избора.


ПОЛИЦИЈА "НА ГОТОВС" У КАТАЛОНИЈИ

Избори се са посебним интересовањем очекуу у Каталонији. Иако се не очекују већи немири, Минисатсртво унутрашњих послова шаље у Каталонију око 4.000 полицајаца. Про-сепаратистичка платаформа "Демократски цунами" најавлила је за суботу, 9. новембар, протесте у око 300 каталонских насеља, а од 11. до 13. новембра планира "најамбициозније акције". Предвиђени су тродневни протести. Од следбеника се тражи да узму слободан дан на послу, да буду спремни на кретања по Каталонији, да понесу топлу одећу, врећу за спавање или шатор, храну, резервну батерију за мобилни телфон итд.