Италијанка иницирала одбор против мржње, а сада има полицијску заштиту

Танјуг

петак, 08. 11. 2019. у 22:15

Италијанка иницирала одбор против мржње, а сада има полицијску заштиту

Италијанка Лилијана Сегре (89)/AP PhotoLuca Bruno

Сегре је затражила да се у Италији оснује посебна комисија за сузбијање свих облика расизма, антисемитизма, подстицања на мржњу и насиља на етничкој и верској основи
Италијанка Лилијана Сегре (89), која је преживела концентрациони логор Аушвиц, а прошле године је промовисана у "доживотну сенаторку", добила је ових дана полицијску заштиту након што је последњих дана на друштвеним примила на стотине претњи.

Претње су, пише Би-би-си, уследиле након што је Сегре од италијанског парламента затражила да формира одбор за борбу против мржње.

Предлог је усвојен успркос недостатку подршке италијанских десничарскх странака.

Посланици националистичке странке Лига, коју води Матео Салвини, странке десног центра Форза Италиа и крајње десне Браће Италије, уздржали су се од гласања о њеном предлогу.

Сегре је затражила да се у Италији оснује посебна комисија за сузбијање свих облика расизма, антисемитизма, подстицања на мржњу и насиља на етничкој и верској основи.

"Апеловала сам на савест свих и мислила сам да ће комисија за борбу против мржње бити прихватљива свима”, казала је Сегре након гласања.

А онда су уследиле претње, примала их око 200.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Salvini sumnja da je nova vlada “skrojena” van Italije

Неке су, наводи се, биле толико озбиљне да је милански префект Ренато Сачоне одржао састанак с Одбором за безбедност и јавни ред на којем је договорено да Серге добије полицијску заштиту.

Тако да ову старију госпођу при изласку у јавност чувају два карабињера.У међувремену је миланско јавно тужилаштво саопштило да је отворило истрагу о мрзилачким порукама и затражило помоћ италијанске антитерористичке полиције.

Сегре је рођена у Милану 1930. Са 13 година је с оцем из фашистичке Италије покушала да побегне у Швајцарску, али нису успели, па је у јануару 1944. завршила у концентрационом логору Аушвид.

У том логору су јој побијени отац, деда и баба.

Сегре је преживела најозлоглашенији нацистички концлогор, те логор у Равенсбруку у који је пребачена након Аушвица, одакле ју је ослободила Црвена армија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације