Супер херој протеста у Чилеу хит на друштвеним мрежама: Капетан Паре као романтични јунак борбе (ФОТО / ВИДЕО)

Танјуг

петак, 08. 11. 2019. у 08:02

Супер херој протеста у Чилеу хит на друштвеним мрежама: Капетан Паре као романтични јунак борбе (ФОТО / ВИДЕО)

Print screen Youtube

Човек је прозван "ПареМан" или "Капетан Паре" јер "паре" на шпанском значи "стоп", а фотографију је први снимио фотограф Ројтерса Хорхе Силва на централној магистрали Аламеда
Мишићави човек са капуљачом који штити себе саобраћајним знаком са натписом "стоп", у сред сукоба са чиленаском полицијом током протеста у Сантјагу, постао је виралан на друштвеним мрежама, где га корисници доживљавају као романтичног јунака борбе која траје већ три недеље.


Човек је прозван "ПареМан" или "Капетан Паре" јер "паре" на шпанском значи "стоп", а фотографију је први снимио фотограф Ројтерса Хорхе Силва на централној магистрали Аламеда.


"Био је веома упечатљива фигура на првој линији протеста, док је летело камење, а полиција користила сузавац да би све растерала", рекао је Силва и додао да је човек нестао убрзо након што га је фотографисао.


Лик човека од тада често цртају и карикатуристи.


Фраза #ПареМан постала је омиљена на друштвеним мрежама, а поједини га сматрају "првим чилеанским суперхеројем протеста", који су почели због повећања цена карата за јавни превоз, а проширио се на замерке због ниских плата и пензија, високих цена комуналних услуга и лошег функционисања јавних служби, навео је Ројтерс.


Гвидо Салинас, чилеански карикатуриста и илустратор стрипова, написао је на Инстаграму да ПареМан није могао ни да сања колико његов чин држања знака "стоп" представлље предсказање, у време оптужби на рачун чилеанске полиције за злоупотребу људских права и захтева да се повећају пензије и смање цене комуналних услуга.

"Постоји нешто симболично у штиту тог младог бунтовника штоон мождан ије схватио у то време. Био је увучен у бес од којег нико данас не може да побегне, а то је само био његов начин да се заштити", написао је Салинас.


Неколико карикатуриста, укључујући Салинаса, са ПареМаном су нацртали и пса званог Матапакос, штоје је реч чилеанског сленга за "убицу полицајаца".


Прочитајте и: Uznemirujući snimak egzekucije: Policajac koji je hapsio El Čapovog sina izrešetan sa 155 metaka (VIDEO)


Тај пас, један од многих луталица у Сантјагу, црни је мешанац са црвеном марамом око врата, који се често придруживао протестима 2011. године, на којима је захтевано бесплатно универзитетско образовање.

Матапакос је тако назван јер је показивао антипатију према полицији за разбијање демонстрација која се сукобљавала с демонстрантима и често се могло видети како лаје и режи на њих.


Друге личности које су постале феномен на друштвеним мрежама су човек обучен у Спајдермена који изводи импровизовани плес око шипке у метроу, где су протести започели, као и особа обучена у лик Пикачу из Покемона која плеше међу демонстрантима.


До сада је у протестима у Чилеу погинуло најмање 23 људи, више од 1.650 демонстраната и 800 полицајаца је повређено, а више од 7.000 особа је ухапшено.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације