Мајк Помпео стигао у Немачку

Д. САВИЋ

08. 11. 2019. у 00:45

Мајк Помпео стигао у Немачку

Помпео са америчким војницима AP Photo

Усред напетости на линији Вашингтон - Москва, амерички државни секретар планира да подсети на америчку помоћ источној и централној Европи

ДВА дана уочи 30. годишњице обележавања пада Берлинског зида, симбола хладноратовске "гвоздене завесе", амерички државни секретар Мајк Помпео стигао је у Немачку. Усред напетости на линији Вашингтон - Москва, он планира да испред Бранденбуршке капије подсети на америчку помоћ источној и централној Европи да "се ослободи јарма комунизма", али и намеру САД да и даље бране "слободне нације".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -"Сви су били Вијетнамци": Званично идентификовано 39 жртава "камиона смрти"

Недуго пошто је и Данска дала зелено светло за изградњу "Северног тока 2", гасовода између Русије и Немачке, Помпео преноси Берлину и забринутост САД због "енергетске сигурности" европских партнера, називајући нови пројекат руским "политичким оруђем".

САД су у Западној Немачкој 1990, пред крај Хладног рата, имале више од 200.000 војника, али је у Источној Немачкој било двоструко више совјетских. Но, док су 1994. сви совјетски напустили територију бившег ДДР-а, трупе западних савезника су остале у Немачкој, чланици НАТО.

Данас нигде у свету америчка војска нема тако јаку базу као у Немачкој, са око 35.000 војника, док за оружане снаге ради још 17.000 америчких и 12.000 немачких цивилних радника. Преко немачких база, пре свега оне у Рамштајну, САД управљају војним операцијама у Азији и Африци.

Но, пошто Немачка за војску не издваја минимум од два одсто БДП, како је договорено у НАТО, председник САД Доналд Трамп више пута је говорио о делимичном премештању америчке војске на исток. У јуну се говорило о пребацивању 1.000 војника у Пољску, која је испунила обећање од два одсто. Немачка ће, како је најавила министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер, уместо до 2024. године, ту обавезу испунити тек 2031.

А у Амбасади САД у Немачкој, Помпео ће, иначе, данас открити бронзани споменик бившем америчком председнку Роналду Регану. Председник САД који је преминуо пре 15 година је још од 1992. године почасни грађанин Берлина, али сада ће, на препоруку америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела, добити и споменик.

ОБИЛАЗИ БАЗУ ГДЕ ЈЕ СЛУЖИО КАО КОМАНДАНТ

ПОМПЕО планира да обиђе пет градова укључујући и Биндлахер Берг, у Баварској, где је америчка војна база у којој је и он сам служио као командант тенковске јединице 1980. године, као војник у подељеној Немачкој. Патролирао је и код Берлинског зида, али је већину времена био стациониран близу Бајројта у Горњој Франачкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Laki

08.11.2019. 16:21

Amerukanci samo blebecu i prete. Sustinski oni su tigar od kartona. Njihova moc opada,malo jaca kisa i raspasce se, ,