Русија дошла у посед тајне израелске ракете

NovostiOnline

07. 11. 2019. у 09:16

Русија дошла у посед тајне израелске ракете

Фото Танјуг / АП

Русија је у Сирији дошла у посед модернизоване израелске ракете класе земља-ваздух, која је била лансирана из ракетног система „Давидова праћка“, јављају медији
Русија је у Сирији дошла у посед модернизоване израелске ракете класе земља-ваздух, која је била лансирана из ракетног система „Давидова праћка“, јављају медији.

Наводи се да је ракета била лансирана 23. јула 2018. године. Сиријске снаге су кренуле на лице места и пронашле практично неоштећену ракету. Она је била пребачена на руско-сиријску војну базу, одакле је била послата у Москву на даље истраживање, пише „Јерусалим пост“.

Израелска војска је пре две године добила систем „Давидова праћка“, док је 23. јула 2018. године био први пут употребљен — систем је активиран након лансирања из Сирије две ракете „Точка“, пише „Мигњуз“.

Према подацима портала, систем ПВО „Давидова праћка“ није пресрео сиријске ракете које нису долетеле до Израела — експлодирале су на израелској територији. „Давидова праћка“ је лансирала две ракете, од којих се једна сама уништила изнад Голана.

Наводи се да су ракете-пресретачи „Давидове праћке“ најскупље на свету и користи их израелска војска. Где су тачно инсталирани ови системи — остаје војна тајна.

„Давидова праћка“ ради на удаљености до 400 километара и директан је конкурент С-400, наводи портал.rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mikiboy

07.11.2019. 09:30

Jake su to rakete kada jedna od dve nije eksplodirala a druga eksplodirala u vazduhu sama od sebe.Stvarno je to pracka.

Binaparta

07.11.2019. 12:25

Tek sada će S400 postati super PVO sistem. Zna se u vojnim krugovima da Izrael poseduje izuzetnu elektroniku koju sama razvija u svojim vojnim laboratorijama. Skinuli Rusi sa zaplenjene rakete podatke doći će u veliku prednpst. Znaće kako da prevare sistem Davidova praćka, a drugo ukoliko imaju neko kvalitetnije rešenjeprimenicenasvoj sistem itako gajospojačati.